Syren 'Victor Lemoine'

Syringa vulgaris

Köp online hos oss
Blommar med stora klasar av härligt doftande, rosa till lavendelfärgade, dubbla blommor. Ljuvlig skiftning mellan mörkrosa blomknoppar och ljust lavendelrosa utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i soligt läge.
Frodig buske med brett, upprätt växtsätt. Bladverket är mörkgrönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blommorna är stora, dubbla och lavendelfärgade. Är mörkrosa i knoppstadiet och ljusnar senare till ljuslila under tiden de blommar. Denna kombination med mörkrosa knoppar och ljuslila blommor bildar en vacker kontrast under blomningen. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lättare skuggiga läggen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller i buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten är uppkallad efter den franske kände syrenförädlaren Victor Lemoine 1823-1911.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern