Ungersk syren 'Holger'

Syringa josikaea

Tålig syren med vita, stora blomklasar med enkla, milt doftande blommor. Friskt, grönt bladverk och gula till orangebruna höstfärger. Härdig sort som passar både som häck och solitär i soligt läge.
Härdig sort med rundat, brett, upprättväxande växtsätt och kraftiga grenar. Bladverket är friskt, grönt och frodigt med avlånga blad som senare får en gul till brunorange höstfärg. Blommorna är enkla, vita och sitter i stora luftiga klasar. De gröngula blomknopparna och de vita blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en mild ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar även lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten är rotäkta och skjuter sällan rotskott.

Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd.

Sorten är en vit selekterad variant av den vilda sorten. Ungersk syren är trots namnet inte ifrån Ungern utan vildväxande ifrån bergen i nordvästra Rumänien och västra Ukraina.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat