Ungersk syren 'Måttsund'

Syringa josikaea

Tålig syren med rosavioletta, stora blomklasar med enkla, milt, doftande blommor. Mörkgrönt bladverk och gula till orangebruna höstfärger. Räknas som den härdigaste syrensorten. Fin både som häck och som solitär. Trivs i soligt läge.
Härdig sort som växer med ett rundat, brett och upprätt växtsätt med kraftiga och styva grenar. Bladverket är mörkgrönt och frodigt med avlånga blad som senare får gula till brunorange höstfärger. Blommorna är enkla, rosavioletta och sitter samlade i stora luftiga klasar. De mörkt rosavioletta blomknopparna och de rosavioletta blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en mild ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten är rotäkta och skjuter sällan rotskott.

Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd.

Sorten är en rosaviolett selekterad variant av den vilda sorten. Ungersk syren är trots namnet inte från Ungern utan vildväxande från bergen i nordvästra Rumänien och västra Ukraina.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat