Ungersk syren

Syringa josikaea

Köp online hos oss
Tålig sort med lila, stora blomklasar med enkla, milt, doftande blommor. Blankt, mörkgrönt bladverk och gula till orangebruna höstfärger. Härdig sort som passar både som häck och solitär i soligt läge.
Den rena arten av ungersk syren som får ett rundat, brett, upprättväxande växtsätt med kraftiga grenar. Bladverket är blankt, mörkgrönt och frodigt med avlånga blad som senare får en gul till brunorange höstfärg. Blommorna är enkla, lila och sitter i stora luftiga klasar. De mörkvioletta blomknopparna och de lila blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en mild ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar även lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten är rotäkta och skjuter sällan rotskott.

Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd.

Ungersk syren är trots namnet inte ifrån Ungern utan vildväxande ifrån bergen i nordvästra Rumänien och västra Ukraina.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat