Vit syren fk VEBERÖD

Syringa vulgaris f. alba

Klassisk, vit syren med starkt doftande blomklasar. Friskt, ljusgrönt bladverk och gula höstfärger. Lämpar sig som friväxande häck. Utvecklas bäst på solig plats. Kallas även för vit bondsyren.
Vacker sort med rundat, brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är friskt, ljusgrönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en gul höstfärg. Blommorna är enkla, vita och sitter i klasar. De ljust, gulgröna blomknopparna och de vita blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en stark, ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten skickar sällan rotskott.

Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Vacker att blanda i häck med vanlig lila bondsyren. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten är en selekterad fröplanta ifrån vanlig vit oförädlad syren som odlats i Sverige sedan 1600-talet och kallas ofta för vit bondsyren.

Ursprung: Selekterad på Björkhaga Plantskola i Veberöd.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
40 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar