Föränderlig julros PENNY'S PINK

Helleborus x ericsmithii

Storblommig och vacker sort med rosa, stora blommor som slår ut ifrån lila knoppar. De stadiga stjälkarna sträcker sig upp från ett vackert marmorerat bladverk. Trivs bäst i halvskugga i en väldränerad jord.
Blommar tidigt på året, lite beroende på hur kall vintern är. Blommorna genomgår en vacker metamorfos då de i knoppstadiet är lila. Fullt utslagna är de rosa men allt eftersom blommorna åldras mörknar de och får till slut en grönrosa ton. De enkla blommorna är en bra källa för nektar för de tidigaste pollinerarna på våren. Frösår sig villigt.

De läderartade, mörkgröna bladen har en vackert rosa ådring, som matchar blommorna, vilket gör den vacker att se på även när den inte blommar. Ådringen skiftar under vårens framskridande till en mer smaragdgrön ton.

Planteras i halvskugga eller skugga i djup, näringsrik och kalkhaltig jord. Passar i blandade rabatter, under träd och buskar och i kruka. Bra som snittblomma. En mycket långlivad perenn. Kan klara lite soligare lägen så länge jorden inte är för torr. Undvik stående vatten. Fuktighetshållande men väldränerat är melodin.
Planteras julrosen i kruka utsätts rötterna för strängare kyla och det finns en risk att plantan inte klarar sig hela vintern. Alternativet kan vara att förvara krukan frostfritt eller bädda in krukan i bubbelplast eller liknande som isolerar.

Togs fram av Rodney Davey och Lynda Windsor på RD Plants.

Skötselråd

Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord