Julros ANNA'S RED

Helleborus Rodney Daveys Marmorerade Grupp

Praktfull, vinterblommande perenn med stora, purpurfärgade blommor. Bladverket är marmorerat. Trivs bäst i ett halvskuggigt läge i en näringsrik och väldränerad jord.
De marmorerade bladen gör den vacker året om men den stora finalen är under vintern. Från rödaktiga stjälkar slår det ut stora vinröda blommor i mängder. Blommorna är mer upprätta i sin karaktär, än vad som man vanligtvis finner hos julrosor, vilket gör att man slipper kröka på ryggen för att uppleva deras skönhet.

Planteras i halvskugga eller skugga i djup, näringsrik och kalkhaltig jord. Passar i blandade rabatter, under träd och buskar och i kruka. Bra som snittblomma. En mycket långlivad perenn. Kan klara lite soligare lägen så länge jorden inte är för torr. Undvik stående vatten. Fuktighetshållande men väldränerat är melodin.
Bra källa för våra tidigast vakna pollinatörer.
Planteras julrosen i kruka utomhus utsätts rötterna för strängare kyla och det finns en risk att plantan inte klarar sig hela vintern. Alternativet kan vara att förvara krukan frostfritt eller bädda in krukan i bubbelplast eller liknande som isolerar.

Framtagen av Rodney Davey efter 12 års förädlingsarbete. Till slut lyckades han få fram en vinröd julros med marmorerat bladverk. Namngiven efter växtjournalisten och författaren Anna Pavord.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga
Övervintringsförmåga:
B
Antal per kvm:
6-7 plantor
Jordmån:
Kalkrik jord, Näringsrik jord
Näring:
Naturgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Putsa lätt
Beskärningstid:
Efter blomning