Målområde: Kunder

Som företag gör vi vad vi kan när det gäller hållbarhet. Men vi vill även hjälpa våra kunder att göra mer medvetna val, både när de besöker oss i butik och online.

De många certifieringar och märkningar som finns på produkterna vi säljer är ett kvitto på de höga ambitioner vi har och på de krav som ställs på leverantörerna. Därför vill vi öka kundens kännedom om dem – och det är därför vi bland annat berättar att man köper mer än en blomma när man väljer Fairtrade-märkta rosor.

Blommor + bin = livsviktigt

Att värna biologisk mångfald och pollinerande insekter som bin är viktigt. En stor del av våra pollinatörer
är hotade, bland annat på grund av blombrist. Eftersom nektar och pollen från blommor är deras enda näringskälla är det inte svårt att räkna ut att det får förödande konsekvenser. Att välja rätt sorts blommande växter kan göra skillnad och här kan vi guida kunden till bättre val genom att dela med oss av den kunskap vi har om växter. Vi har tagit fram en lista över växter som är bra för humlor och bin. Den finns på vår webbplats. Där går det även att filtrera fram enbart växter som är pollinatörsvänliga för den som vill. Vi har tipsat våra kunder – både i butik, på webb och i kundmagasin - om hur rätt små insatser kan göra skillnad för de pollinerande insekterna.

Panta plastförpackningar

Under året inledde vi ett samarbete med app-företaget Bower så att våra kunder kan skanna Blomsterlandets plastemballage när de lämnar dessa på återvinningsstationen och få pant. Om vi tillsammans kan minska andelen förpackningar som hamnar i naturen och istället se till att de går till återvinning så är det en stor och viktig insats. Vår inställning är att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Läs mer om hur det går till att panta våra förpackningar.

Plantkasse att återanvända

Under året introducerade vi en plantkasse av återvunnen plast till våra kunder. Kassen finns i två storlekar och kan återanvändas många, många gånger. För e-handelns kunder som hämtar upp sina beställning i någon av våra butiker, har vi också övergått från engångsemballage i papp till plantkassen som kan återanvändas.

Bjud bina på blomsterbuffé

  • Satsa på generösa öppettider med servering av blommande favoriter från tidig vår och ända in på sensommaren.
  • Locka med självservering i form av blommor på olika höjd; träd, klätterväxter, buskar, rabatter och krukor.
  • Erbjud gärna en variation av blomformer, både djupa och platta. De drar till sig olika besökare.
  • Fruktträd och bärbuskar samt kryddor som får gå i blom är alltid populära - även om de står på en balkong inne i stan.
  • Satsa på enkelblommande sorters blommor. En hel del förädlade sorter med fyllda blommor har inget innehåll av värde.
  • Vatten serveras med fördel i separat vattenbad. Gärna med stenar i så att inte gästerna halkar i.
  • Om du har trädgård får du gärna låta några av maskrosorna och klövern stå kvar i ett hörn. Eller så en liten blomsteräng. Det är rena rama dessertbordet för humlor och bin.

Läs mer om att odla för pollinatörer.

Små märkningar som gör stor skillnad

Här presenterar vi några av de märkningar som du hitta på de produkter vi säljer. Vi har valt dem för att de står för något viktigt. För oss är de ett medvetet val för en bättre miljö. För hållbarhet och långsiktighet.

logo-eplanta.svg

E-planta

Märkningen E-planta står för utvalda träd och buskar som passar för svenskt klimat. Även garanterat virusfria fruktträd och bärbuskar finns i sortimentet. Växterna är odlade i Sverige hos någon av de 21 plantskolor som står bakom märkningen.

EU-ekologisk

EU-ekologiskt, eller EU-lövet, har ungefär samma regler som svenska KRAV. Märkningen visar att odlingen har skett enligt EU:s direktiv för ekologisk produktion där odlaren undviker konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. Genmodifierade organismer är förbjudna.

FM_CMYK.jpg

Fairtrade

Fairtrade är en internationell certifiering främst inriktad mot bättre arbetsvillkor och levnadsförhållanden för arbetare och mindre odlare i utvecklingsländer. Det långsiktiga målet är att motverka fattigdom och stärka människors inflytande. Certifierade odlare förbinder sig också att minimera användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödning.

från_sverige.svg

Från Sverige

En certifiering för blommor och växter som är odlade i Sverige och uppfyller vissa miljökrav. Produktionen är kvalitetssäkrad och odlaren måste ha ett system för att minimera användningen av växtskyddsmedel och näring i sin produktion. Oberoende kontroller garanterar att odlaren följer kraven för miljö och spårbarhet.

FSC_Svensk stående vit på grön 1.jpg

FSC

Forest Stewardship Council står för ett miljömässigt ansvarsfullt och ekonomiskt livskraftigt skogsbruk. Certifierade företag förbinder sig bland annat att verka för biologisk mångfald och att inte avverka skog i strid med mänskliga rättigheter. Via numret på FSC-etiketten kan träet i produkten spåras till ursprungsproducenten.

krav_marke.svg

KRAV

KRAV-märket står för ekologiska växter och fröer. Det innebär att produktionen sker i stort sett helt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och att konstgödning är förbjuden. Istället används naturgödsel och miljövänliga metoder för att bekämpa ogräs, skadeinsekter och sjukdomar.

805135_MPS-Florimark_GoodTradePractice_CMYK 1.jpg

MPS

MPS, Milieu Programma Sierteelt, är en internationell hållbarhetsmärkning för blomsterbranschen med ursprung i Holland. Det finns olika MPS-märkningar som MPS-A (miljö), MPS-SQ (arbetsvillkor) och MPS Florimark som täcker både miljö och arbetsvillkor. En odlare med MPS miljömärkning måste uppfylla vissa krav kring växtskyddsmedel, gödning, bevattning och energi.

svenskt_sigill.svg

Svensk Sigill

En miljömärkning som visar att odlingen är certifierad och kvalitetssäkrad för att minska användningen av växtskyddsmedel och konst- gödning. Tillägget Klimatcert anger att odla- ren följer särskilda regler för att minimera sina utsläpp av växthusgaser genom att till exempel minska påverkan från transporter, spara energi och använda grön el.

Tillsammans för en grönare framtid

Som företag gör vi vad vi kan när det gäller hållbarhet. Men vi vill även hjälpa våra kunder att kunna göra fler medvetna val. Här kommer några konkreta tips på hur vi tillsammans kan göra insatser för miljön.

Ett grönare val för dina krukväxter

Gör det enklare att sköta dina krukväxter med krukor som har ett vattenmagasin. Då slipper du vara orolig för om du missar en vattning. Krukan Paulina från Orthex är dessutom tillverkad av återvunnen plast. Bara en sån sak. Hållbart är också hållbarhet.

Från en odlare nära dig

Våra inköp sker oftast direkt från odlaren och utan onödiga mellanhänder, gärna svenskodlade växter från odlare nära våra butiker. Vi är måna om att inte bara hitta närodlat, utan även att det ska vara bra odlat. Idag arbetar vi på Blomsterlandet med fler än 40 odlare runt om i Sverige.
Vi värnar om svensk odling som näringsgren och det hantverkskunnande som finns här.

Ibland är att göra ingenting bra

Du vet väl att maskrosor är bra mat för våra bin och humlor? En insats för våra pollinatörer kan vara att inte göra något åt maskrosorna i din trädgård. Eller att vänta med att rensa bort maskrosorna tills de blommat över men innan de fått sina duniga frön.

När du ställer krav på det du odlar själv

Det är härligt att odla sina egna grönsaker och kryddor. Dessutom vet du exakt vad det är du stoppar i dig. Vill du odla ekologiskt finns det särskild jord som är godkänd för ekologisk odling. Vi har även ekologiska fröer.

Välj naturens egna metoder mot skadedjur

Ibland behöver man behandla mot skadedjur, så är det bara. Då vill vi slå ett slag för att använda nematoder som kan bekämpa bland annat sorgmyggor och vattenflugor. Detta är levande preparat, helt giftfritt, och ofarligt för såväl människa och andra djur. Vi har även andra biologiska växtskyddsmedel i vårt sortiment.

Träningsredskap med positiva bi-effekter

Det finns ett sätt att både ta kål på ogräset och få ett träningspass på köpet. Låt oss inte glömma bort trädgårdsredskapen. Exempelvis ogräsupptagaren Xact. Effektiv mot ogräs. Skonsam mot miljön. Bygger muskler du inte trodde fanns.