Våra odlare

Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners ska ha samma höga ambitionsnivå som vi. En bra relation och ett nära samarbete mellan oss säkerställer att kvaliteten på produkterna motsvarar våra och våra kunders förväntningar. 

Våra inköp sker oftast direkt från odlaren och utan onödiga mellanhänder, gärna svenskodlade växter från odlare nära våra butiker. Vi är måna om att inte bara hitta närodlat utan även att det ska vara bra odlat.

Att odlaren tar ansvar och har en hög ambitionsnivå vad gäller resursanvändning och aktivt arbetar för att minska miljöpåverkan är viktigt för oss, och vi tror att det är det för våra kunder också.

För att du som kund ska veta vilka våra leverantörer är, ser du nedan några exempel på de odlare som vi arbetar med. Önskar du mer information – hör gärna av dig!

Några av våra odlare:

Alverbäcks Blommor - klimatsmarta tulpaner med gamla anor

Jag heter Anders Alverbäck och driver familjeföretaget Alverbäcks Blommor på Ekerö i Uppland tillsammans med min familj. Vi är idag andra och tredje generationens tulpanodlare som arbetar tillsammans och har idag runt 30 000 kvadratmeter växthus.

Det finns en lång historia bakom Alverbäcks Blommor, berätta om det!

– Det var min farfar som började odla tulpaner ute i Hässelby, 1968 flyttade de växthusen till Ekerö. där de byggde upp växthusen med gamla växthusdelar från Hässelby. Idag har vi ett fantastiskt läge här ute, med gott om vatten, bra odlingsklimat och förstås närheten till marknaden i Stockholm.

Hur odlar ni blommor?

Vi odlar i växthus, flera av dem med odling i två våningar. Att odla i två plan blir mer och mer vanligt, men vi var tidiga med konceptet och började med det redan 1981.

Vad betyder Svenskt Sigill för dig?

– För oss är märkningen en självklarhet och handlar mycket om trovärdighet mot konsument. Vi vill och måste visa omvärlden hur vi jobbar med energi- och klimatfrågor.

Hur gör ni det?

– Vi gör allt för att minska vår klimatpåverkan, bland annat genom att använda energiväv som isolering till växthusen. Redan 2005 installerade vi pelletspanna för att kunna värma våra växthus med biobränsle. Vi har även tittat på blommornas livscykel och gjort en analys för att kartlägga hela produktionskedjans utsläpp för att se vilken klimatpåverkan den har. Så nu klimatkompenserar vi för hela tulpanodlingen vilket är väldigt unikt i Sverige.

Namn: Anders Alverbäck
Gårdsnamn: Alverbäcks Blommor
Region: Uppland
Produkt: Blomsterlök, främst tulpanodling samt även jul- och vårblommor
Hemsida: alverbacks.se

”Vi har varit klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill sedan starten 2010.”

Arvidssons i Fjärås

Familjeföretaget i Fjärås söder om Göteborg startades 1963 av Marita och Arne Arvidsson. Idag drivs odlingen vidare av döttrarna Cecilia och Maria. Hos Arvidssons i Fjärås sker hantverksmässig krukväxtproduktion året om i växthus på 32 500 kvadratmeter. Ledorden är kvalitet och miljövänligt. Här frodas hortensia, pelargoner, vår- och sommarblommor för utplantering, höstfägring samt krysantemum och gröna växter. Men mest kända är nog Arvidssons för att vara specialister på azalea och de tillhör de största azaleadrivarna inte bara i Sverige utan i Europa.

Görarps blomsterproduktion/K.E. Petterssons handelsträdgård

Under våren produceras penséer, påskblommor och andra tidiga vårblommor och mot sommaren finns här sommarblommor och amplar. Hos Görarps blomsterproduktion producerar man även krukväxter som begonia och St. Paulia och de förser oss med julstjärnor om vintern. Produkterna är Svenskt Sigill-märkta och företaget är certifierat Svenskt Sigill Arbetsvillkor, vilket visar att man arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan och garantera god arbetsmiljö och schyssta arbetsvillkor. Idag drivs det drygt 100 år gamla familjeföretag i Helsingborg vidare av fjärde generationen, representerad av Catrin Jensen.

Lagergrens handelsträdgård

Småländska Lagergrens har specialiserat sig på blomsterlök - främst tulpaner - men odlar också krukväxter som pelargoner samt diverse andra vårblommor. Det är ett familjeägt företag och drivs av bröderna Björn och Kent Lagergren. Odlingen är certifierad av Svenskt Sigill och man jobbar aktivt med att effektivisera sin produktion för mindre miljöpåverkan.

Löfgrens handelsträdgård

Det familjeägda företaget i Trollhättan grundades redan 1946 och drivs nu vidare av tredje generationen Löfgrens, bröderna Jonas och Mathias. Produktionen följer säsongen och består såväl av tidiga vårplantor som primula och pensé som pelargon och sommarplantor. På höstkanten tar cyklamen vid. Anläggningen är klimatcertifierad enligt Svenskt Sigill och här produceras växter med märkningen Från Sverige.

Sörby Handelsträdgård – klimatcertifierade blommor direkt till ditt hem

Jag heter Lars Hallenberg och jag driver Sörby Handelsträdgård tillsammans med Cornelis Schrieken. Företaget ligger strax utanför Gävle och har funnits sedan 1896. Vi är ett av Sveriges äldsta trädgårdsföretag.

Vad odlar ni på Sörby Handelsträdgård?

– Vi odlar bland annat tulpaner, hyacinter, narcisser och sommarblommor i våra växthus. Från början levererades blommor och grönsaker med häst och vagn men idag är vi ett modernt växthusföretag. Du hittar våra blommor i både mataffärer, garden centers och hos floristen från Stockholm och norrut.

Vad betyder Svenskt Sigill för er?

– Sedan 2010 är vi klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill. Det innebär att vi gör allt för att minska vår klimatpåverkan. Det handlar till exempel om att isolera växthusen med energiväv så vi kan finjustera värmen både kalla och varma dagar. Vi jobbar hårt med energikartläggningar och sparar energi även om den är helt förnybar redan. Vi ser även till att undvika syntetiska köldmedier till våra kylar eftersom de kan vara starka klimatgaser.

Berätta mer om ert hållbarhetsarbete!

– Odling med omtanke” är vår slogan och det handlar om både människor, miljö och klimat. Därför är vi det första trädgårdsföretaget att anta tydliga mål för att uppnå 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet.

Namn: Lars Hallenberg
Gårdsnamn: Sörby Handelsträdgård
Region: Gästrikland
Produkt: Tulpaner, hyacinter, narcisser och sommarblommor
Hemsida: sorby.com

”I juli 2020 fick vi som första trädgårdsföretag i världen vårt klimatmål på max 1,5 grader godkänt enligt Science Based Targets. Det är den skarpaste nivån man nu kan sätta.”

Splendor Plant

Splendor Plant levererar ett brett sortiment av växter, bland annat buskar, bärbuskar, klätterväxter, träd, häckplantor, fruktträd och rosor. Odlingen sker både på friland och i kruka på egna anläggningar i Svanshall utanför Höganäs i Skåne. Plantskolan grundades under namnet Ödåkra plantskola 1961 och ombildades till odlings- och partihandelsdelen Splendor Plant som vänder sig till återförsäljare och yrkesanvändare. Företaget ägs av bröderna Bo, Nils och Sven Andersen som driver verksamheten tillsammans med ett 90-tal anställda.

Tågerups Trädgård

Tågerups Trädgård är ett familjeägt företag som startades 1971. Sedan 2006 driver Mattias och Annika Svegin företaget med en helårsproduktion av krukväxter. Företaget hade i början tomater, gurka och tomatplantor i växthusen. Successivt växlade man över till krukväxtproduktion. Calandivan hittades faktiskt just på Tågerups trädgård. Det började med en planta som hade sorterats ut för att slängas, men den togs om hand och så fick världen sin Calandiva. Sortimentet spänner från Calandiva och kalanchoe till klassiska sommarfavoriter som pelargon, margerit, olika petunior och höstens bollkryss. Till jul tillkommer julstjärnor och begonia. Anläggningen har byggts ut i omgångar och idag har man en produktion på  26 000 kvm odlingsyta i Saxtorp, samt 18 000 kvm fördelat på två olika växthus utanför Malmö.

Hållbarhetsarbete tillsammans med våra leverantörer

Vi strävar efter goda och långsiktiga relationer med våra leverantörer och att de delar vår syn på hållbarhet och ställer upp på vår uppförandekod och krav på goda arbetsvillkor och minskad miljöpåverkan.

Här kan du läsa mer om pågående hållbarhetsarbete ihop med våra leverantörer.