Mors dag – glöm inte mamma!

Mors dag firas i de flesta västländer, men med olika datum. I Sverige firar vi alltid den sista söndagen i maj.

Fira mors dag med vackra blommor!

Mors dag förknippas ofta med vackra blommor och få saker är väl så trevliga att ge bort eller få. Tänk vad en blomma kan skänka mycket glädje under lång tid framöver – i bästa fall i många år!

Dagen har sitt ursprung i USA och blev där officiell helgdag redan 1914. I Sverige firades dagen för första gången 1919, men det kom att dröja flera årtionden innan dagen uppmärksammades i någon större omfattning.

Uppskattade blommor att ge bort på mors dag:

  • Hortensia: Trädgårdshortensia odlas i många olika färger och sorter. Vanligast är blå, rosa eller vit. Tänk på att hortensian vill ha mycket vatten för att trivas. Vattna direkt i krukan, då blommorna lätt blir om de får vatten på sig.

  • Rosor: Alla sorts rosor passar bra till mamma. Både små rosor i kruka, trädgårdsrosor av alla de sorter samt naturligtvis ros som snittblomma. Även uppstammade rosor har blivit populärt. De är ju både vackra och fungerar bra att odla i en stor kruka på balkong eller uteplats.

  • Orkidéer: Den alltid lika populära brudorkidén (Phalaenopsis) är väl den vanligaste orkidén att ge bort på mors dag. De blommar länge och de allra flesta orkidéer är mycket lättskötta.

  • Sommarblommor: sommarblommor som exempelvis bägarranka. I slutet på maj finns det ofta även uppstammade varianter. De små träden känns lyxiga och blommar tacksamt hela sommaren om de får näring och omvårdnad. Kika efter himmelsöga eller uppstammad ros.

Ja, det finns mycket blommor att välja på för att skapa en lyckad mors dag. Självklart ska man inte bara utgå från vad andra ger, utan tänka på vad mottagaren har för smak och behov. De personliga gåvorna är ju ofta de som blir mest uppskattade.

Lycka till med din blomstrande gåva till mor på mors dag!