Inspiration

Dekorera med vårens lökväxter inne och ute

Med söta små minipåskliljor, narcisser, hyacinter och kvistar av vide gör du enkelt härliga planteringar med vårkänsla. Vårblommorna piggar upp både inomhus och på trappan.

Vackra vaser med narcisser

Väck dina vårkänslor med vårens tidiga lökväxter som sprider glädje med färgglada blommor. Minipåsklilja, påsktazett, eller ’Tête-à-tête’ som de också kallas kan placeras både inne och ute. Vill du njuta av blomningen så länge som möjligt ska du se till att din plantering kan stå ljust och lite svalt. Utomhus tål de en lätt frost, men var uppmärksam om temperaturen sjunker.

Påsktazett och pärlhyacint.

Den solgula påsktazetten är mångsidig och tålig. Du kan försiktigt plocka bort jorden från de små lökarna och placera dem i en glasvas där lökarna blir en del av dekorationen. Lägg stenar i botten så kan lökarna få lite stöd. Kombinera med fler av vårens näpna små blommor, som vita pärlhyacinter.

Njut av säsongens många olika narcisser.

Andra narcisser i kruka finns det numera gott om vid den här tiden. Bukettnarcisser och stjärnnarcisser kan användas på samma sätt som minipåskliljan, och det är svårt att motstå de utsökta blommorna. Varianter med dubbla blommor eller tvåfärgade kronblad och klockor kan vara ett alternativ om man inte vill ha så mycket traditionellt påskgult.

Välj din favorit bland narcisserna och plocka med dig lite björkris från butiken, eller kanske från din trädgård. Böj försiktigt ned grenarna i en cylindervas, likt ett fågelbo, för att få en snygg yta utåt. Placera sedan din narciss i mitten av björkriset och toppa planteringen med några kvistar vide för både dekoration och stöd för blommorna. Se om du kan hitta naturtrogna prydnadsägg som matchar. På bilden syns små vaktelägg.

Klä krukan eller vasen med björkris först.
Så mycket vårkänsla med de näpna blommorna och videkissar.

Vårkruka utomhus med färg och form

Hyacinter är en självklar dekoration hos oss vid jul, men ute i rabatterna är det en vårblomma. Så bli inte förvånad när du hittar rosa, blå och gula hyacinter att köpa även nu.
Här har vi valt de rosa hyacinterna med lite murgröna i kanten till en grå korg och videkvistar. En färgklick som lyser upp vid entrén när naturen fortfarande kan vara mest grå och brun.

Pynta dina utekrukor lite extra för säsongens högtider. Björkris, vide eller andra grenar går lika bra.

Kvistarna med vide blir som en spaljé som skapar höjd på planteringen, och det är svårt att stå emot att stryka fingrarna mot mjuka videkissar.
Du kan knyta ihop toppen på kvistarna med ståltråd eller snöre för att få en mer toppig form, likt en krona.

En fin spaljé av videkvistar för du enkelt med lite jutesnöre.

Vi gillar att blanda säsongens blommor med perenna växter som kan planteras ut i rabatten när vi vill byta ut växterna i våra krukor.
Här har vi valt färger som går ton i ton, och kombinerat flera olika typer av blommor till en spännande helhet.

Ett varmt välkomnande på trappan.

Narcisserna är en tvåfärgad variant med vita kronblad, placerade i mitten för att få upp höjden i krukan. I kanten på har vi satt ihop penséer i en matchande orange nyans som kanske inte är den vanligaste. Numera finns de mest fantasifulla mixarna så om du letar lite bland hyllorna i butiken kan du hitta många olika nyanser.

Inslaget av en mer perenn växt står den söta spetsmössan för. Den har ett grönt frodigt bladverk och skyar av vita skira blommor som svävar ovanför. I rabatten är spetsmössan en marktäckare och gillar de lite skuggigare lägena.

Som en sista fin detalj sticker vi ner lite björkris som stöd och dekoration.

En fin kombination med narcisser och spetsmössa i krukan.