Inspiration

Fem pysseltips till påsk

Gör fina små detaljer för att fira vårens högtid. Färga ägg och dekorera med en vårkrans, blommor och kvistar.

Färga ägg

Visste du att man kan färga ägg med vanliga saker från kylen och skafferiet?

För att göra vackra bladmönster på dina ägg gör du så här:

Lägg ett blad på ägget, till exempel från bladpersilja. Klipp en bit nylonstrumpa och trä runt ägget, fäst strumpbiten med ett gummiband så att bladet sitter still.

Koka upp vatten tillsammans med en skvätt ättika och det du vill färga dina ägg med. Här har vi använt rödlök, gul lök, kaffe och te. Annat som ger fina färger är rödkål, blåbär och gurkmeja. Låt vattnet svalna efter uppkok.

Lägg sedan i äggen i det färgade vattnet och låt dem ligga tills äggen fått färg. Ju längre tid i vattnet desto starkare färger, testa dig fram och få den nyans du önskar.

Ta bort nylonstrumpan och bladet och låt äggen torka på hushållspapper.

Pynta med narcisser och krans

Använd en halmstomme till din krans, kanske har du sparat en från julkransen? Linda mossa på stommen med myrtentråd eller spoltråd.

Fäst små kvistar och grenar och skapa lite som ett av fågelbo med kransen.

Placera kransen där du vill ha din dekoration och ställ krukor med vårlökar och penséer i mitten, här har vi valt att blommorna går lite ton i ton. Dölj krukorna med lite extra mossa för en snygg helhet. Om du vill kunna vattna blommorna, tänk på att ställa krukorna på ett fat eller bricka i kransen om underlaget inte tål vatten.

Tulpaner och snittblommor med vårkänsla

Tulpaner är verkligen en av vårens budbärare och vi vill njuta av dem så länge det går.

Gör en enkel dekoration till det dukade bordet med raka cylindervaser. Placera en ranka av murgröna och ett par kvistar vide i. Stick ner tulpaner i olika höjd.

En bukett i vas blir direkt lite mer vårig med blåbärsriset som grund. Fyll vasen med blåbärsris och placera snittblommorna där du vill ha dem. Inget krångel med att hålla ihop buketten i händerna. Här har vi använt ranunkel och tulpaner.

Dekorera dina utekrukor

Kanske har du planterat de första utekrukorna vid entrén eller uteplatsen och njuter av vårens första blommor. Dekorera krukorna lite extra och ge dem mer höjd och form.

En spaljé av vide gör du enkelt genom att binda ihop toppen av kvistar som du sticker ner i kanten av krukan.

Björkris är mjukt och böjbart och perfekt att vira runt kanten på krukor. Kanske behöver du fästa dem med lite ståltråd som du sticker ner i kanterna.