Inspiration

Fånga in påskens färger med blommor!

Påsktider är vårtider och de gula blommorna känns som små solsken. Den ”riktiga” påskblomman framför andra är väl för de flesta av oss påskliljan? Låt påsklilja i kruka förgylla din trappa, din entré och dina balkong- och fönsterlådor. Där lyser de länge – kanske ihop med penséer i samma eller avvikande färg. Vår direkt!

Gula snittblommor – gör en påskbukett

Du får direkt en färgsprakande effekt med en bukett med gula blommor. Krispiga tulpaner, ljuva rosor, gerbera, krysantemum eller varför inte klassiska påskliljor är bara några av alla vackert gula snittblommor som finnas att tillgå lagom till påsk. Mixa och matcha din bukett med en accentfärg för fin kontrast, och varför inte plocka in lite björkris även i buketten?

Påsklilja som snittblomma

  • Skär av ett par centimeter så att de får en ny snittyta.
  • Ställ blommorna i kallt vatten.
  • Byt gärna vattnet ofta så håller de sig fräscha så länge som möjligt.
Maffig bukett med vita liberstar-tulpaner, gul tulpan, kvistar av gagel, bupluerum och limonium.

Minipåsklilja i kruka

Minipåskliljan, eller påsktazett som den också kallas, ’Tête-à-Tête’ är bland det näpnaste man kan tänka sig. Sortnamnet kan översättas med ’kind mot kind’ och då känns de ännu gulligare. Namnet har växten fått för att de små blommorna kommer två eller flera på varje stängel så tätt ihop att de nuddar vid varandra. Färgen är intensivt gul och doften behaglig.

Under påskhelgen är den fin att ha inne på bordet, men när den sedan blommat över kan du enkelt gräva ner lökarna i rabatten utomhus, så kommer de tillbaka nästa vår. 

Påsktazett i kruka Rim

Andra fina vårlökar som finns att köpa i kruka så här års är kungsängslilja, krokus, pärlhyacint för att bara nämna några.

Gör enkla dekorationer med vårlök

- Skölj lökarna rena från jord, så kan du arrangera dem i allt från äggkoppar, små glasvaser eller stora krukor och skålar. 

- Lite mossa, ett fågelbo med dekorationsägg, fjädrar och så ett par videkvistar gör det hela ännu mer vårlikt.

Duka med påskens lökväxter.

Pynta med påskris

Påskriset hör verkligen påsken till. Det finns otroligt mycket pynt att välja bland, så det är lätt att skapa sitt personliga påskris. Fjädrar i olika färger känns dock som det vanligaste och populäraste pyntet till påskriset. Kanske är det dags för en egen liten pysselstund och göra eget pynt. 
Välj en vacker vas och ställ ditt påskris där du kan njuta av det varje dag. 

Påskens krukväxter

Våreld

En lättskött och tålig klassiker som blommar länge med knippen av söta, fyllda, gula blommor som kan liknas vid små rosor.

Begonia

Omtyckt krukväxt som blommar rikligt med gula blommor. Bladen är spänstiga och blanka. Trivs bäst på ljusa platser och bör vattnas sparsamt.

 

Våreld finns i gult och flera andra färger.

Jordviva

Jordvivans härliga, sprakande färger är ett tecken på att våren är på väg. Vattnas underifrån och håller längre vid en sval placering, så undvik element. Plantera ut din jordviva i rabatten när våren är här.

Krysantemum

Färgstark favorit! Ge krysantemum en ljus placering inomhus. Kan också användas i vårkrukan på trappan. Trivs bäst vid jämn vattning. Håll jorden lätt fuktig, men inte blöt. Hela växten doftar vid beröring.

Jordviva

Gör en påskplantering och kombinera med pynt och pyssel, både inne och utomhus om vädret tillåter. Använd påskriset som kransar och dekoration i även i krukväxterna. Pynta dina planteringar utomhus och varför inte låta de ännu nakna buskarna i trädgården få agera påskris med fjädrar i topparna? 

Våra butiker är fyllda med här inspiration för påsk och vårens helgdagar, varmt välkommen in!