Reportage

Från frö till planta - genvägen till en lyckad förodling

Det må fortfarande vara vinter ute, men misströsta inte, det är nu odlingssäsongen börjar! Ulf Fransson på Nelson Garden berättar allt om hur du går från frö till planta på allra bästa sätt.

I källaren hemma hos Ulf Fransson ser det inte riktigt ut som hos alla andra. Det är fullt med krukor och minidrivhus och växtbelysning, året runt. Men så har han också odlat i princip hela sitt liv.

- Det är ju odling jag lever för! Mamma har berättat att när jag var liten sprang jag inte till godishyllan i butiken, utan till grönsaksdisken där jag norpade åt mig kålblad.

Och även om Ulf kan mycket om odling generellt så är hans riktiga specialitet förodling. Det vill säga att tidigt på säsongen så frön inomhus, för att på så vis ha färdiga plantor att sätta ut när våren och värmen kommer. Att få följa växten från frö till planta. Fördelen jämfört med att vänta och så sina frön direkt i trädgårdslandet, är att den som förodlar får skörd mycket tidigare, eftersom plantorna får en längre säsong att växa till sig på.

Från frö till planta - hur gör man då? Det går självklart att stoppa ner ett frö i en kruka och låta det stå, men det finns en massa trix och knep på vägen som gör att resultatet blir mycket roligare att titta (och smaka!) på.

För det första gäller det att ha något att plantera sitt frö i. Ulf Fransson rekommenderar någon form av minidrivhus eftersom de har många funktioner som gör det lite lättare att få ett bra resultat. Allra helst köper du ett drivhus där du sår frön i egna små celler, så att inte plantornas rötter trasslar in sig i varandra.

För det andra gäller det att hitta rätt plats att ha sin odling på, en plats där dina plantor får tillräckligt mycket ljus. Annars kommer växten själv att försöka nå ljuset, med följden att du får långa, rangliga stjälkar som lägger sig ner. Eftersom plantan tycker att 14 – 16 timmar ljus per dag är optimalt så räcker inte dagsljuset under förvåren utan det bästa är om man också kan ordna med lite växtbelysning.

- Bara akta dig för lampor som ger värme, för då växer plantorna för snabbt. Det du vill ha är korta, kraftiga och små plantor med stora rotsystem. Då måste de få växa i lite lagom takt.

För det tredje gäller det att vattna, men inte för mycket. Fröna vill bara ha det fuktigt, inte blött. Är jorden genomvattnad när du sår behöver du bara lyfta på locket och duscha lite lätt medan fröna gror, för att sedan vattna med kanna när andra bladparet kommer.

- Vattnar du oförsiktigt för tidigt, är risken att jorden vispas runt och att du stör fröet så att det inte gror.

När plantorna sedan har vuxit till sig är det dags att skola om dem, det vill säga plantera om dem i en större kruka. Då är det viktigt att aldrig lyfta den lilla plantan i stjälken för då kan den skadas. Lyft istället i ett blad, för bladen kan alltid växa ut på nytt. Plantera sedan plantan i en djupare kruka, fylld med näringsrik planteringsjord eller blomjord. Sätt gärna krukorna på brickor som du vattnar på, så att rötterna söker sig neråt istället för att bara stanna uppe vid ytan.

Sedan har du massor med härliga plantor som du kan sätta ut i trädgården, vid sommarstugan eller på balkongen när värmen väl kommer!