Ampelfackla, eldranka, myrranka

Vackra, annorlunda och exotiska. Här kan du läsa om tre spännande växter från Mellanamerika och den ständigt fuktiga regnskogen.

'Ampelfackla' växter i skogar där torrperioder råder. I trädens grenklykor och barksprickor där nerfallna löv och kvistar förmultnat och dit inte mycket ljus når. Där håller de sig fast med rötterna och växer och blommar. Blommorna är röda, eldfärgade, rörformiga och kommer upp ur vackra hölster. De tjocka, nästan läderartade, bladen lagrar vatten och näring.

'Eldranka' växer vild i Mellanamerika, i Panama, Costa Rica och i Amazonas ständigt fuktiga regnskogar. Bladen är små, tunna och parvisa. Blommorna har precis formen och färgen av en brinnande fackla med röret som handtag och brämet som eld.

'Tjockbladig myrranka' har fått sitt namn av att den lever i symbios med trädmyror i regnskogen. Myrorna försvarar växten, som i sin tur ger myrorna mat, nektar. De vita eller rosa, sneda, rörformiga blommorna översållar växten, som blommar nästan oavbrutet. Även som krukväxt hos oss! Till samma familj hör många andra vackra och lättskötta växter som till exempel femöring, pussmun, kopparblad, buckelblad, skogsgloxinia, narrhuva och smithianta.

Läs mer

Saintpaulia - en del av Gesneriaceae-familjen

Gesneriaceae är en stor växtfamilj till vilken hör mer än 125 släkten och betydligt fler än 2000 arter från tropiska eller subtropiska trakter. Och de passar utmärkt hemma hos oss.

Kornettblomman - blomvillig och flerårig

Kornettblomman är lättskött, har små krav och blommar länge. En växt för dig som inte har så mycket tid för pyssel eller saknar gröna fingrar.

Azaleans väg från odling till butik

Azalean är en av våra allra mest älskade krukväxter. Bakom varje planta azalea ligger ett gediget hantverk. Följ med till azaleaodlingen!