Kornettblomman - blomvillig och flerårig

Kornettblomman är lättskött, har små krav och blommar länge. En växt för dig som inte har så mycket tid för pyssel eller saknar gröna fingrar.
Grekiska orden strepto, som betyder vriden och carpus, som betyder –fruktig. På danska heter växten spiralfrukt!

Hur du gör sedan

Klipp bort vissna blomstänglar – spara dem bara om du vill ta hand om fröet, så får du också se den vackra spiralfrukten. Du kan duscha bladen med ljummet vatten på morgonen och låta dem torka i skuggan före kväll. Övervintra den gärna på ett ljust och svalt rum, 10-15°C. Om plantan står kvar i rumstemperatur, kan du hänga en växtbelysning över för att underlätta för den. Till våren planterar du om växten i en låg kruka och i Blomsterlandets Blomjord, gärna blandad med perlite, vermiculite och/eller krossad leca. Då kan du också dela plantan.

Visste du att...

  • År 1818 hittades den första kornettblomman i Sydafrika, fördes till England och blev ena föräldern i många korsningar – och är så än idag.
  • Växten är mycket torktålig, särskilt i svalt vinterrum, där du vattnar sällan, kanske glömmer bort den. För att överleva, minskar växten själv på bladen för att få mindre yta att vattenförsörja. Du ser först ett ljust streck tvärs över bladet och utanför det kommer bladet att vissna. Tala om överlevare!
  • Efter en sval vinterperiod kan vxten blomma extra mycket.
  • Om kornettblomman står för soligt eller för varmt över vintern, ljusnar, gulnar bladen.
  • Du kan lätt föröka växten. Dela den i samband med omplantering på våren eller bladföröka den. Då skär du ett blad tvärs över i ca 5 cm bitar, sticker ner dem snett i Såjord med rätt ände ner! Håll jorden fuktig, lägg ett papper över. Snart har småplantor vuxit ut vid varje nerv. Du kan också dela bladet på längden och ställa varje bladhalva med snittytan neråt i Såjord i t ex ett frigolittråg. Hål i botten, fuktig Såjord, papper över. Vid varenda nerv kommer snart en liten babyplanta – det ser ut som ett halsband.
Bild: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Läs mer

Saintpaulia - en del av Gesneriaceae-familjen

Gesneriaceae är en stor växtfamilj till vilken hör mer än 125 släkten och betydligt fler än 2000 arter från tropiska eller subtropiska trakter. Och de passar utmärkt hemma hos oss.

10 höstiga krukväxter

Se 10 av våra favoriter bland krukväxter för hösten inomhus. Blanda blommande och gröna växter för den rätta känslan hemma hos dig.

Novemberkaktus - blommar och blommar...

Novemberkaktus är en av dessa otroligt färgglada och blomrika växter, som kan ge oss kraft och lust att gå vidare i höstmörkret.