Blåöga - liten men naggande god

Myllret av små, väldoftande blommor tillsammans med det fräscht gröna bladverket gör det lätt att tycka om Exacum eller Blåöga som den faktiskt heter.

En uppsjö av variationer

Den ursprungliga Exacum är blå med dekorativa, lysande gula ståndarknappar i mitten och kallas då blåöga. Den kommer från ön Socotra i Indiska oceanen. Intensiv förädling har lett till att det idag finns flera färger att välja mellan, däribland rosa och vit. Många har enkla blommor och några få har fyllda som påminner lite om minirosor.

När det gäller storlekarna är det nästan fritt val här också. Du kan få Exacum i allt från små miniväxter, som är förträffliga kuvertdekorationer, till fylliga, bulliga krukväxter som är 20 cm i diameter.

Förutom sitt vackra utseende kan Exacumblommorna även stoltsera med sin ljuvliga, milda doft.

Romantisk utstrålning

Exacums skira utseende och myller av små blommor ger växten en romantisk känsla. Den är självklar som dekoration på vårens festbord. Ställ en miniväxt vid varje kuvert och flera stora tillsammans i en vacker korg, som du eventuellt har draperat med ett par rankor av murgröna, mitt på bordet.

Placering och skötsel

Om du ställer din Exacum på en ljus plats utan direkt sommarsol och inte i närheten av ett element, låter den torka lätt mellan vattningarna och ger den vanlig blomgödning kommer du att ha glädje av den här förtjusande krukväxten väldigt länge.

Text och bild: Floradania