Reportage

Lyckas med kamelia

Den sköna kamelian är känd för sina magnifika blommor men har också rykte om sig att vara en diva. Det är ingen nybörjarväxt direkt, men med rätt förutsättningar går det att lyckas. Börje Pettersson i Vinslöv har samlat kamelior i tjugo år och bjuder på sina bästa skötselråd.

Det har under årens lopp blivit 56 kamelior och inte mindre än 54 olika sorter. Många av dessa har blivit så stora och tunga att de inte fick plats i orangeriet
utan beskärning. Då dök möjligheten upp att kunna överlämna hela samlingen som sedan senhösten finns att beskåda på Norrvikens trädgårdar utanför Båstad.

Varför kamelia just?

– Det är en intressant och spännande växt. Blommorna är fantastiska – nästan som utskurna i marsipan. Till detta, blanka mörkgröna blad, säger Börje.

Men variationen på blommorna är stor, både i form och färg. I Börjes samling finns sorter som blommar i allt ifrån rött, rosa, vitt, gräddgult och tricolor, det vill säga polkagrisrandig i rött och vitt. Den största av kameliorna är hela två meter hög.

– Under de snart tjugo åren som jag har samlat på kamelior så har jag lyckats bevara alla utom en. Den vattnades ihjäl.

Man brukar ju säga att kamelian är lite svår, skulle du ändå säga att kamelia är för alla?

– Ja! Med rätt förutsättningar och rätt intresse så lyckas du.

Foto: Ann-Britt Pettersson

Börjes bästa tips för att lyckas med kamelia

  • Det gäller att sköta vattningen, kamelian ska hållas fuktig men inte blöt. Det kan vara frestande att öka luftfuktigheten men min erfarenhet är att det lätt kan bildas mögel om de står trångt, särskilt under viloperioden på vintern. Under sommaren, vid längre torkperioder, tycker de dock om att få en dusch i samband med vattning.
  • Kamelian behöver en sval viloperiod. Det är ingen blomma som trivs i ett torrt och varmt vardagsrum men gärna i ett frostfritt uterum eller liknande. Jag har förvarat mina kamelior i en temperatur på 3-5 grader mellan november och mars i ett orangeri med belysning och tillskottsvärme under vintern.
  • Kamelia trivs inte bra i direkt sol och hög värme. Under blomningen i april och del av maj så trivs de bäst i en temperatur på 10-15 grader. När det är dags för blomning flyttar jag dem till ett uterum. Sedan tar jag ut dem i trädgården, i slutet av maj fram till slutet av oktober, till en plats med vandrande sol under skuggväv eller träd.
  • Det är viktigt att använda rätt sorts jord. Kamelia är, precis som rododendron, en surjordsväxt som behöver kemiskt sur jord. Min jord består av en blandning av rododendronjord, ganska grov torv, sand och nu på senare år lite bergkross 0/18.
  • Plantera inte om för ofta och inte i en för stor kruka. Kamelian vill gärna ha det lite trångt.