Novemberkaktus - blommar och blommar...

Novemberkaktus är en av dessa otroligt färgglada och blomrika växter, som kan ge oss kraft och lust att gå vidare i höstmörkret.

Novemberkaktus eller Påskkaktus?

Förr skiljde vi på jul- påsk- och novemberkaktus, nu är det nästan en omöjlighet. De är så hybridiserade, så korsade med varandra, att det snart bara är blomningstiden, som skiljer dem åt. Man har under årens lopp korsat epifytiska vildarter och fått fram alla dessa ljuvliga färger. Tack vare att alla arter kan korsas med varandra, är sorterna många.

Den gammeldags julkaktusen, som stod år från år i decennier i nästan vartenda hem odlas nästan inte alls numera. Påsk- och novemberkaktus kan vara samma växt, som man får att blomma på olika tider.

Inte bara i november

Trots sitt namn novemberkaktus, kommer de första plantorna till butikerna redan i september och finns där fram till jul. De tidiga är importerade, de första svenskodlade dröjer i regel till i början av oktober. Då rikligt knoppsatta, friska och välförgrenade.

Novemberkaktus har en lång, lång blomningstid och många har så många knoppar i sina yttersta leder, att dessa nästan dignar under tyngden.

De du köper i år kanske blommar på annan tid nästa år – men blommar gör de. Och blommar gör din novemberkaktus en eller två gånger till – varje år!

Många färger på novemberkaktus

Novemberkaktus finns i både ljuva och intensivt eldiga färger. Jungfruligt rent vita, romantiskt rosa, skimrande cyklamenrosa, blekt gula, milt laxfärgade och starkt orange och röda.

Troligen är det färgen du faller för, men studera blommorna noga, deras form präglas nästan av mystik, så komplicerade är de. En novemberkaktus har glänsande kronbladen som bildar en tub, som ser ut att bära flera ”kransar” av kronblad. De är mycket tillbakaböjda och därmed visas den eleganta ståndarsamlingen och den smäckra pistillen, som når långt utanför blomman.

Novemberkaktus har zygomorfa blommor, vilket betyder att de är symmetriskt oregelbunda. Du kan alltså dela blomman från en novemberkaktus på mitten och få två likadana oregelbundna delar.

Bladen

Novemberkaktusens ”blad” är egentligen inga blad, det är fyllokladier, leder eller ledstycken. De är platta och grenar sig lätt, hela tiden i tvåtal. Varje led är försedd med markerade, spetsiga horn eller tänder, som sitter 2-4 på varje led. Grenarna blir med tiden tunga och böjer sig mjukt. Julkaktusen saknar de här tänderna – det är mest på detta man kan skilja arterna åt.

Eftersom novemberkaktus saknar blad, är det ledstyckena som tjänstgör som blad och har hand om fotosyntesen. I naturen är det i lederna, som vatten från regnperioderna lagras, så att novemberkaktusen klarar torrperioden däremellan.