Guide

Torka hortensia – gör så här

Vill du bevara de vackra hortensiablommorna? Vi tipsar om hur du kan torka dem på två olika sätt.

Hortensia är en tacksam växt som blommar länge och rikligt. Både som prydnadsbuske i trädgården, som krukväxt och snittblomma. Vill du njuta av dem ännu längre kan du försöka dig på att torka kvistar av hortensia så att du bevarar dess skönhet för riktigt lång tid framöver. Det finns olika metoder för hur du kan gå tillväga för att torka hortensia och det finns inget sätt som är bättre än det andra.

Se alltid till att påbörja processen att torka din hortensia då den är i full blom, precis innan den är på väg att börja blomma över. Du kan plocka bort hortensians gröna blad så att den bara har kvar en ”boll” av blommor, de gröna bladen fyller ingen funktion då de skrumpnar ihop när hortensian torkar. Testa att spraya ett tunt lager hårspray över hortensians blomma då detta sägs hjälpa hortensian att behålla sin bulliga form.

Du kan sedan välja att torka din hortensia på två olika vis:

  1. Häng hortensian upp och ner i ett rum i norrläge, inte i direkt sol, där det är rumstemperatur och torr luft. Låt den sedan sakta torka hängandet.
  2. Låt din hortensia stå i en vas med lite vatten där de får torka. Den vill stå i ett rum i norrläge, inte i direkt sol. Låt hortensian sakta torka i rumstemperatur där det är torr luft.

Då din hortensia sedan blivit lätt och blommans blad skira är den torkad och kan placeras där du önskar.