Blommornas språk - färg

Vad vill du skicka för budskap? Välj färg på dina blommor för att få extra mening med din hälsning.

När du ser en blomma, vad är det första du lägger märke till? Är det formen, doften eller kanske färgen? Blommornas färger är en av många egenskaper som gör att vi älskar att ha växter omrking oss, men vet du vad färgerna har för betydelse? 

Röda blommor: De röda blommorna förknippas oftast med sann kärlek och passion, men de kan också användas för att visa respekt, längtan och mod. Den populäraste röda blomman är den klassiska röda rosen, men röda blommor finns också bland exempelvis tulpaner, geranium och vallmo. 

Rosa blommor: Det är ett kärleksfullt budskap med rosa blommor, men det är en lite mjukare variant än de röda blommorna, då det också har mycket glädje, ömhet och femininitet i sig. Rosa blommor är populära i buketter till Mors dag och några favoriter bland de rosa blommorna är pioner, rosor, liljor, nejlikor och azalea.

Gula blommor: Buketten till ljuset i ditt liv, till personen som ger dig positiv energi. Gula blommor är en gåva av vänskap, glädje och lycka. Den gula färgen finns bland annat i solroser, geranium, tulpaner, rosor och liljor.

Orange blommor:  En färg som sticker ut och symboliserar positiva känslor av spänning och entusiasm. Vill du ha orange i din bukett kan du välja tulpaner, liljor, zinnia och ringblommor. 

Vita blommor: Buketter med vita blommor ser man ofta på bröllop eller vid minnesstunder. Färgen står för renhet och oskuld men även sympati. Vill du ha vita blommor kan du exempelvis välja rosor, nejlikor, liljor, orkidéer och prästkrage. 

Blå blommor: Den blå färgen inverkar lugnande och och symboliserar just lugn och frid. En bukett med blå blommor vill få oss att släppa känslan av stress. Vill du ha blått i buketten titta efter hortensia, blåklint och trädgårdsriddarsporre.

Lila blommor: Lila blommor sägs symbolisera framgång och till och med kungligheter, men också känslor av beundran och tradition. Lila blommor finns hos gladioler, anemoner, klematis, iris och allium.

Gröna blommor: Kanske inte den första färgen man tänker på när man väljer blommor, men det finns ofta spännande former här. Färgen symboliserar återfödelse och förnyelse men även god hälsa, lycka och ungdomlighet. Sprid positiva känslor med blommor som krysantemum, orkidéer och anthurium. 

Ge en solros till något som lyser upp din dag!