Tulpaner - från lök till snittblomma

Tulpanlöken börjar sitt liv i Holland på de blommande fälten. Följ med på resan våra tulpaner gör, för att hamna i en bukett hemma på ditt köksbord.

Tulpaner - ett riktigt hantverk

Tulpanodling kräver tid och tålamod, se produktionen i text och bild från lök till färdiga tulpaner i bukett.

Innan alla tulpaner har blommat färdigt under våren i Holland klipper man av blommorna från stjälkarna för att blad och stjälkar ska vissna ner och ge maximal näring till löken. Under sommaren skördas lökarna, förvaras, kontrolleras och sorteras innan det är dags för transport till de svenska tulpandrivarna.

Alla tulpaner kommer som lök i plastbackar under hösten till bland annat Frillesås Handelsträdgård, som är en av alla våra svenska tulpanodlare. Alla lökar är sorterade sortvis och har genomgått storleks- och kvalitetskontroll i Holland.

Magnus från Frillesås Handelsträdgård, en av Blomsterlandets många lokala odlare av tulpaner, visa upp en frisk och fräsch tulpanlök. Lökfjällen är vita och fria från skador, mäter en omkrets på ca 12 cm och har ett friskt och tätt rotsystem som växer i en krans vid rotkakan.

Växthusarbetarna står på långa rader och ”lägger” lök. De flesta som betraktar det här arbetsmomentet skulle nog säga att man planterar men vedertaget är att man ”lägger” blomsterlökarna. Hos Magnus i Frillesås ”driver” man dessutom tulpaner på vatten. Vedertaget även här är att man ”driver” istället för att man ”odlar”.

Att driva upp tulpaner på vatten innebär att man inte använder sandblandad jord, det är endast vatten som tillförs för att tulpaner sedan ska kunna skördas. Den som lägger tulpanlökar i vattendrivning trycker ner tulpanlöken på plastpiggar i en plastlåda vilket gör att de står stadigt. Vatten tillförs i lådan och sedan placeras lådorna i kylen precis på samma sätt som traditionell drivning.

När det närmar sig säsong för tulpaner planerar man noga när man behöver plocka ut lådorna från kylen för vidare drivning i de uppvärmda växthusen. När tulpanlökarna vaknar till liv i värmen börja blad och stjälk att titta ut och sträcka iväg uppåt. Samtidigt börjar blomknoppen att utvecklas i bladvecket.

När tulpaner har fått blad, stjälk och knoppen visar färg börjar man skörda dem i växthusen.

Vidare transport från odlaren ut till Blomsterlandets butiker sker kontinuerligt under hela tulpansäsongen. Allt för att det skall finnas fräscha och fina tulpaner i butik hela tiden.

Vill du läsa mer om tulpaner? Besök www.tulpanguiden.se