Inspiration

Tulpankompisar i buketten - floristen tipsar

Tulpaner ger oss känslan av nystart och en liten försmak på våren. Bind en tulpanbukett tillsammans med vackra blommor och kvistar.

Tulpaner är fantastiska precis som de är i vasen. Men ibland vill man förnya sig lite. Här kommer några tips på fina tulpankompisar i buketten. Vår florist, Anna-Karin Olsson, från Blomsterlandet i Ingelsta, Norrköping tipsar om några av sina favoriter.

Ranunkel

En av mina absoluta favoriter, helt ljuvlig. Kan vara lite kinkig i vas, men jag brukar göra ett snett snitt med vass och ren kniv. Jag tycker den trivs bättre när blomman får stå luftigt och inte trängas för mycket.

Anemon

En skir och vacker vårblomma som finns i olika färger; blått, rosa, vitt och rött. Köps med fördel i knoppigt stadium. Var varsam med stjälken som är ganska spröd.

Vaxblomma

Kanske lite förbisedd men har söta små blommor som doftar lite citrusaktigt och står väldigt länge.

Kvistar

De gör tulpanbuketten med levande och skapar volym. En favorit är eukalyptus som finns i olika varianter med stora eller små blad. Vi får inte glömma bort spirea, helst när den fått knoppa sig lite, för att inte tala om pors. Båda de sista känns som riktiga vårtecken i buketten. Limonium är också jättefin kompis till tulpaner. Den skapar en fin kontrast till tulpan eftersom den är småblommig och jag tycker det är fint att blanda olika strukturer, former och storlekar i blomvalet.

Bukett med tulpaner, eukalyptus, anemoner, ranukel och vaxblomma i en vårig kombination.