Lär dig binda en bukett

Att binda sin egna bukett är både roligt och blir personligt. Välj gärna ett färgtema där blommorna går ton i ton.

I den här buketten är det smaragdgröna och vita toner som passar vackert ihop med vasens kulör. Vi har valt anemoner och tulpaner.

Förutom blommorna är det alltid vackert med gröna kvistar som sällskap och utfyllnad i buketten.
Det finns en stor variation att välja mellan och i den här buketten används blåbärsris. Men andra förslag är vide, spirea, vaxblomma och eukalyptus.

Så här binder du buketten

  • Gör i ordning de stjälkar och kvistar du ska använda. Plocka bort de nedersta bladen på alla stjälkar innan du börjar binda för att vattnet i vasen ska behållas rent längre.
  • Börja med en grön kvist som ska sitta i mitten och lägg blommor och övriga kvistar omväxlande i en slags spiral, samtidigt som du vrider buketten hela varvet runt.
  • Det är viktigt att hålla buketten i ett stadigt grepp med ena handen, så att den inte tappar sin form. För ett härligt vilt uttryck kan du placera blommorna i olika nivåer och låta några kvista dra iväg.
  • När den sista blomman är på plats binds buketten ihop med ett band eller snöre. Då håller den sin form även i vasen.
  • Därefter kan stjälkarna behövas kortas in ytterligare för att jämnas till och anpassas till vasen. Se till att använda en vass kniv eller sax så att inte stjälkarna trycks ihop eller skadas.

För längre hållbarhet - ställ bukett svalt på nätterna eller när du inte är hemma. Och använd gärna lite extra näring i vattnet, då kan du njuta längre av din bukett.