Tulpanen är en av de allra mest omtyckta snittblommorna i Sverige och en av få växter som har tilldelats en alldeles egen dag. Den 15 januari firas Tulpanens Dag och i år infaller dagen på en fredag.

Tulpaner på en bricka tillsammans med snödroppar och krokus i små vaser.

Vita tulpaner tillsammans med blåbärsris är en klassiker som aldrig blir fel.

Grenar från trädgården ger stadga och form till tulpanbuketten. Ormhasselns form är dessutom mycket spännande.

Ett vackert serveringskärl blir utmärkt som vas. Fyll kärlet med stickmassa eller hönsnät för att hålla buketten på plats.

Istället för att placera tulpanerna i en stor vas, dela upp buketten i mindre vaser och ställ tillsammans på en vacker bricka.

Cylindervasen har fyllts med tulpaner i olika färgnyanser och kvistar av murgröna.

Färgglada tulpaner ackompanjeras av färgglada kuddar ton i ton.

En tulpanbukett placerad i en vacker stenkärlskruka. Kvistar från trollhassel passar fint och tar upp den gula tonen i blommorna samtidigt som de ger tulpanbuketten ett vildare utseende och stöttar bra.

Vi är vana att se långa och slängiga tulpaner, men det går också utmärkt att korta ner dem och skapa lägre buketter. Tillsammans med stearinljus och träbricka fås ett rustikt utseende.

Vill du använda dina krukor till tulpanerna går det utmärkt. Om det är hål i krukan börjar du med att placera en glasvas, glasburk eller plastpåse i krukan. Beroende på krukans storlek kan du även behöva fylla kärlet med stickmassa eller hönsnät för att skapa stadga. Smycka avslutningsvis med några murgrönskvistar.

Ta upp färgen på tulpanerna i vasen för att skapa extra effekt. Här strålar röda tulpaner i en röd glasvas.

Leta i skåpen och använd dina favoriter. Här har den vita tillbringaren blivit en fin vas till de polkagrisfärgade tulpanerna.
Text och bild: Blomsterfrämjandet/ Åsa Myrberg.
Köp svenskodlade tulpaner
Tulpanen är den enda snittblomma som fortfarande till största del odlas av trädgårdsmästare i Sverige och inte importeras. Det pågår drivning på många platser i Sverige så tillgången på närproducerade svenska tulpaner är god. Det finns odlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. I Sverige odlas ca 160 miljoner tulpaner och de känns igen på att de är märkta med ursprungsmärket Från Sverige. En majoritet av de svenska tulpanerna är dessutom klimatcertifierande och märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill Klimatcertifierad.