Inspiration

6 fina arrangemang med dina tulpaner

Ibland vill man göra det lilla extra vid en fin dukning hemma eller så pirrar det helt enkelt i pysselfingrarna. Vi bjuder på tulpaninspiration och frossar i den krispiga skönheten.

Vi älskar tulpaner! De ger en förhoppning om vår som inget annat, även när termometern fortfarande visar på vintertemperaturer utomhus.

En enkel bukett är vacker precis som den är men kanske har du samlat på dig vaser, skålar och krukor som står undangömda i skåpen? Här har vi listat några kreativa dekorationstips där vi använder vaser och kärl som inte alltid förknippas automatiskt med tulpanbuketter. Våga prova och använd tulpanerna på nya sätt. Om inte annat kan det vara en anledning att köpa hem lite fler tulpaner, och vem har någonsin haft för många?

Tulpaner i cylindervas

Har du en låg cyklindervas hemma kan du använda den även till tulpanerna. Sätt ihop små buketter om tre stjälkar och använd ett blad för att hålla ihop dem. Fäst gärna med en dekorativ nål. Korta ner längden så att de anpassas till höjden på din cylindervas.

Sätt ihop flera små buketter så att de står stadigt i vasen. Här har vi även stuckit ner några spirande kvistar för lite extra vårkänsla.

Liggande tulpaner i vas

Cylindervasen kan användas på flera sätt och snittblommor måste inte alltid hållas stående. Böj försiktigt in stjälkarna efter formen på vasen och fläta ihop dem liggande. Ta hjälp av kvistar för att hålla blommorna på plats. I mitten ligger en helt utslagen tulpan med lite extra utvikta kronblad. Arrangemanget blir effektfullt från flera håll och passar perfekt på exempelvis ett matbord där man vill ha lite lägre dekorationer.

Minimalist - javisst!

Bara för att blommorna är få och enkla betyder det inte att intrycket blir mindre. Tulpaner kan ge sig iväg på längden och skapa spännande former alldeles på egen hand. Här använder vi kvistar i vasen för att hålla stjälkarna på plats och de bidrar också till en härlig balans i arrangemanget. Tre enstaka tulpaner kan bli lika effektfullt som en hel bukett.

Vika ut kronbladen

Det kanske kan ses som lite kontroversiellt eller kännas som att man förstör blommorna. Men med en försiktig hand så kan man pilla ut kronbladen och vika dem nedåt. Våga var lite lekfull med dina blommor och ge dem ett nytt uttryck. En tulpan med utvikta kronblad ger bara en annan känsla, varken rätt eller fel.

Före och efter bladen vikts ut.

Gruppera minivaser

Flera små vaser samlade på en bricka med enskilda stjälkar av blommor eller kvistar bildar en hel bukett. Man kan såklart köpa blommor speciellt för det här, men ett annat alternativet är att förlänga livet på blommor i en bukett man redan har.

Kanske står sig kvistar och blommor olika länge i en bukett, plocka då isär buketten och behåll de blommor som fortfarande ser fräscha och fina ut. Ett känt knep är också att försöka få ett ojämnt antal vaser, som 3, 5 eller 7, det känns mer harmoniskt för ögat.

Färgmatcha med krukor

Handen på hjärtat, visst står det en del krukor hemma som inte används till krukväxter just för tillfället? Men självklart går även dessa att använda som vas till tulpaner. Ofta är det lite mer färg och form på krukor och andra planteringskärl som kan vara kul att matcha med färg och form hos blommorna man använder.

Vad man behöver tänka på är att blommorna kan behöva lite stöd för att fylla ut krukan och då kan man enkelt använda lite kvistar och ris som ett nät när man arrangerar blommorna. En bit hönsnät fungerar också bra.

En kruka i mjuka former och pastellfärg matchas här med runda kronblad på tulpan och anemoner i karamelliga toner.
Vitblommande arrangemang med inslag av rosa och gult. Den antika urnan inspirerade till att göra en härlig vintagebukett!