Gladiolus - snittblommornas drottning

Underbar snittblomma som många förknippar med sensommaren och hösten. Ett fång gladiolus i en stor vas är otroligt vackert.

Skötsel

Skär av stjälken diagonalt med vass kniv. Ta bort blad, som annars hamnar i vattnet. Blad i vattnet påskyndar nämligen bakterietillväxten. Arrangera i en ren vas med kallt vatten och tillsätt näring. Blomman håller upp till tio dagar i rent vatten.

Kul att veta

Gladioler växer vilt mest i Afrika, varifrån de kom till Holland på 1780-talet. De första blommorna såldes i Gent år 1841 och kallades efter det för gentgladioler.

De allra största är magnifika, så kraftiga och stabila och med många, stora klockor. En grupp kallas för Glamini och de som hör hit är betydligt mindre men lika vackra och eleganta. Fjärilsgladioler har krusiga kronblad och bjärta färger i svalget och är nätta och graciösa.

Gladiolus kallas också sabellilja. I romarriket var blomman en symbol för de modiga gladiatorerna.

Låt dina gladioler få stå i centrum.
Kombinera dina favoritnyanser.

Läs mer

Bollkrysantemum - en höstfavorit

En enda bollkrysantemum i en snygg kruka är allt som behövs för att piffa upp utanför ytterdörren eller på balkongen. Du får en fin blomsterprakt under hösten när de flesta andra växter slutat blomma. Den tål också en lätt nattfrost.

ReportageVälkomna hösten - trädgårdsmästarens bästa tips för trädgård och kruka

Här kommer trädgårdsmästare Robert Stenboms tips för välkomnande höstkrukor, vinterförvaring av medelhavsväxter och annat som passar att göra när dagarna blir allt kortare.

Nejlika - tacksam snittblomma som håller länge

Nejlikan har det mesta man kan önska av en snittblomma. Den finns som enfärgad och i de mest fantastiska färgkombinationer, och är mycket hållbar.

Skicka blommor - en hälsning som betyder lite mer