Klätterväxter skapar hemtrevnad

När passar en klätterväxt bäst? Nästan alltid. Den nya trädgården blir snabbt lummig och hemtrevlig och den äldre blommigare och mysigare.

Klätterväxter har en enorm mängd användningsmöjligheter. Viktigast är kanske att de har en förmåga att skapa gröna väggar i trädgården som därför snabbt upplevs som ombonad och hemtrevlig. Det är enkelt att sätta upp en spaljé och låta en kaprifol, murgröna eller silverregn klättra upp till en grön ridå.

Klätterväxter som insynsskydd i trädgården

På en relativt liten yta kan du med hjälp av klätterväxter skapa insynsskydd, inte bara mot gatan utan också mot grannar och kring din terrass eller uteplats. Genom att bygga en pergola kan klätterväxterna också utgöra skönt skuggande tak till din favoritsittplats under sommarens hetaste dagar.

Dölj tråkiga delar med växter

Har du en ful garagevägg eller ett stökigt cykelskjul som du vill dölja gör klätterväxter det enkelt för dig. Väljer du riktigt snabbväxande klättrare som humle eller bokharabinda går det på bara ett par säsonger.

Klematis 'Piilu'

Vindskydd av spaljéer och klätterväxter

En spaljé med klätterväxter silar vindar och bidrar till att skapa ett skönt läskydd i din trädgård, samtidigt som ögonen får något snyggt att vila på. Staket och plank kan skapa otrevliga virvlar, men det händer aldrig när du väljer ett vindskydd i form av gröna, klättrande växter.

Blickfång i trädgråden

Många klätterväxter blommar vackert och kan vara med och framhäva de vackraste platserna i din trädgård. Blåregn och klematis drar blickarna till den plats du väljer att placera dem på! Genom att plantera några blommande klättrare i en äldre trädgård kan du ge den det lyft den behöver för att kännas modern och trivsam.

Kaprifol

Här är några favoriter bland klätterväxterna:

  • Kaprifol, Lonicera
    Är ett stort släkte med många arter. Särskilt tacksamma är skogskaprifol, Lonicera periclymenum och vildkaprifol, Lonicera ’Serotina’ och ’Belgica’. Det är tre kraftigväxande sorter med vackra doftande blommor som alla trivs bra upp till zon 4.
  • Storbladig murgröna, Hedera hibernica
    Murgröna är en vintergrön klättrare som täcker bra och kan odlas i halvskugga och skugga. Härdig till zon 2.

  • Humle, Humulus lupus
    Gammal klassisk klätterväxt som vissnar ner varje höst och skickar upp kraftiga årsskott varje vår. Perfekt på trästörar eller där du vill ha ljust på vintern men skön skugga sommartid. På sensommaren får den kotteliknande blommor. Härdig till zon 6.

  • Bokharabinda, Fallopia baldschuanica,
    Brukar kallas arkitektens tröst för att den har en förmåga att snabbt täcka in väggar och spaljéer. Mycket starkväxande klättrare som behöver hållas efter, med vackra vita blommor från juli-oktober. Härdig till zon 3.

  • Blåregn, Wisteria sinensis,
    Kanske den mest iögonfallande klätterväxten med doftande klasar av blålila blommor på försommaren. Starkväxande för näringsrika jordar i soligt läge. Härdig till zon 2.

  • Klematis, Clematis
    Klematis är ett stort släkte med många arter och sorter. Några blommar på försommaren, andra på sensommaren. Vissa har klockformade små blommor, andra stora flata eller fyllda blommor. Några sorter doftar. Prova dig fram till olika favoriter!
Humle