Reportage

Killarna som odlar på kajen

På ett övergivet industriområde kan det finnas trista asfaltsytor fulla med bråte. Eller kan det vara fullt av liv, bin och härliga grönsaksodlingar. Möt William och Jonas som odlar både i och för staden.

På andra sidan Göta älv, i princip bara 100 meter bort, speglar sig Operahuset i vattnet. Bakom den vackra byggnaden tornar några av stadens dyraste kontorsadresser upp sig, och ytterligare några steg bort ligger ett av Nordens största köpcentrum. Vi är helt enkelt väldigt nära pulsen i centrala Göteborg.

Trots det står vi just nu mitt i mängder av gröna, krispiga odlingar. Vi är på Hisingen i den gamla Frihamnen och här på asfalten står rad efter rad av meterhöga pallkragar fulla med grönsaker som snart ska levereras till stadens stjärnkrogar.

- Vi två möttes i ett gemensamt intresse för odling, men också i en önskan att göra något mer än att bara vara medlemmar i den lokala odlarföreningen, säger William Bailey.

- Vi ville bli stadsbönder!

Han är utbildad trädgårdsmästare vid Gunnebo slott medan kollegan Jonas Lindh är beteendevetare. Tillsammans driver de idag Kajodlingen GBG, ett företag som odlar grönt till stadens restauranger. Sedan starten för två år sedan har de redan vuxit ur sin första odlingsplats och har idag sina lådor på 250 kvadratmeter i den gamla Frihamnen. Dessutom är de anläggnings- och driftansvariga för ytterligare 70 kvadratmeter odling på taket av Clarion Hotel Post i centrala Göteborg.

Det är hotellets restauranger tillsammans med andra stjärnkrogar i staden som är duons huvudsakliga kunder.

- Grödorna bestämmer vi i samråd med kockarna på de restauranger vi säljer till, och eftersom vi finns mitt i stan har vi alltid nära till kunden och kan cykla över med en helt färsk leverans på fem minuter, berättar Jonas. Fast det tar så klart lite mer än fem minuter från sådd till skörd.

- Kockarna är inte riktigt vana vid det utan många jobbar med stora grossister som alltid har allt tillgängligt, säger William.

- Men de lär sig, och idag är de så nöjda att de gråter!

Men det är inte bara kockar som handlar från Kajodlingen. Även privatpersoner har hittat hit och numera säljs en fjärdedel av grödorna till privatpersoner via gårdsförsäljningen.

- Det började med att vi ville täcka upp för de sommarveckor när restaurangerna har semesterstängt och kom på att vi kunde sälja självplock till privatpersoner istället, säger William.

Han går fram till den närmaste lådan och visar de fina morötterna som gömmer sig i jorden. Men hur kan man egentligen få till en bra odling på en asfaltsyta mitt i en storstad?

- Det här skiljer sig mot hur folk föreställer sig att mat ska odlas, men att odla i pallkrage på asfalt har faktiskt flera fördelar mot att odla i trädgårdsland, konstaterar Jonas.

- Vi har inga mördarsniglar här, och lådorna ger en höjd odlingsbädd som är skonsam för ryggen eftersom vi slipper böja oss. Nackdelen skulle vara att här inte finns samma tillgång på gödsel som det gör på landet.

En nog så viktig sak att ta i beaktande för den som vill odla i låda på asfalt, eftersom asfalten effektivt stänger av kretsloppet mellan lådan och marken, får man försöka att skapa sitt eget kretslopp i lådan. Ny jord och näring får fyllas på regelbundet, och det gäller att vara noga så att man får bra jord med rätt näringsämnen. Har man fina plantor och sätter ner dem i dålig jord, ja då blir resultatet därefter.

- Vi har till exempel en egen kompost för att föra tillbaka näring till kretsloppet, vi har också diskussioner med stadens renhållning och stadens restauranger, för att kunna få tillgång till ännu mer matavfall att ta hand om, säger William.

Efter tre säsonger börjar duon att lära sig vad som fungerar att odla i staden och har stora planer för att utveckla sin verksamhet.

- Vi kollar till exempel på möjligheten att odla i containers för att kunna odla även på vintern, och vi skulle vilja utöka gårdsförsäljningen, säger William.

Försöket att odla i tunnor på en flotte i stadens kanaler har de dock lagt ner.

- Det blev inte så mycket med just det, men det finns något intressant i att ta ytor som andra inte tänker på och se vad man kan använda det till, säger Jonas.

- Med allt som vi gör blir det aldrig tråkigt på jobbet!

Williams och Jonas bästa tips för att komma igång

  • Börja med att odla det du gillar.
  • Maximera ytan. Kan du kanske jobba på höjden?
  • Tänk på din planering. Är du hemma tillräckligt mycket, så att grödorna får vatten och näring? Är du hemma när det ska skördas?
  • Köp rätt jord, du får vad du betalar för! Vi använder ekologiskt jord eftersom den håller längre och dessutom håller vattnet bättre så att det inte bara rinner igenom.
  • Följ anvisningarna på fröpåsen! Vattna rätt, särskilt i början då grödorna är särskilt känsliga för uttorkning. Jorden ska vara som en urkramad disktrasa.
  • Kolla om det finns odlarföreningar i stan, prata med hyresvärden och visa intresse. Det finns fantastiska möjligheter om man bara kollar runt lite.