Odla tomater

Skörda tomater – så förlänger du säsongen och tar vara på skörden

När hösten smyger sig på och dagarna blir kortare är det dags att tänka på slutspurten i tomatodlingen. Med rätt skötsel kan du förlänga skörden och ta tillvara på varje tomat – mogen eller grön. Här får du tips om hur du toppar plantorna, skördar smart och förvarar tomaterna inför säsongsavslutningen.

När dagarna blir kortare och nätterna inte är lika generösa med temperaturen är det bra att börja tänka på bästa avslutningen för tomatodlingen. Står plantorna i växthus eller annat inglasat utrymme kan det vara aktuellt med att toppa plantorna. Då kommer plantans fokus vara på frukterna och mognadsprocessen prioriteras. 

Skördetid för tomater på sensommaren och hösten – tips för slutet av odlingssäsongen

Det är dags att skörda när tomaterna skiftar färg, blir något mjuka och släpper lätt från klasen. Sensommaren och tidiga hösten är högsäsong för tomatskörd – och i många odlingar dignar plantorna nu av frukter. Vissa sorter, som ’Poderrosa’ passar särskilt bra för vinterlagring, och tomater av San Marzano-typ lämpar sig väl för tillagning av såser och marmelader.

Skörda vid rätt tid

Färgen på tomater förändras när de mognar. Men du behöver inte vänta tills de har nått sin fulla mognadsfärg. Tomater som fortfarande är gröna eller halvmogna kan skördas och eftermogna i rumstemperatur. Det går att plocka enskilda tomater eller hela klasar. Genom att skörda kontinuerligt får du en utdragen och jämnare skörd vilket passar dig som vill ta hand om skörden i lagom takt.

Lagra tomater – så gör du

Förvaring av tomater kan göras på olika sätt beroende på hur mogna de är:

  • På växtplatsen: Om vädret tillåter och plantan är frisk kan tomater få sitta kvar tills frosten närmar sig, särskilt sorter som inte faller av eller lätt drabbas av mögel.
  • Inomhus i rumstemperatur: Lägg ut tomaterna på fat, brickor eller i grunda skålar. Gröna tomater mognar efterhand. Se till att sortera ut dåliga tomater regelbundet för att undvika mögel och bananflugor.
  • Infrysning: Mogna tomater kan frysas in som de är – hela eller i klyftor. För att spara plats kan de först ugnsbakas, sen mixas och frysas in som tomatkross. Det är också gott att koka tomatsås, puré eller marmelad och frysa in i portioner för att avnjutas under vintern. Tomater som har sprickor eller är lätt övermogna bör användas direkt, alternativt frysas in omgående.

Tips för smakrika tomater

Mot slutet av säsongen bör vattningen minskas. Låt jorden torka upp mellan vattningarna – det förbättrar smaken på tomatfrukterna. Dra även ner på gödselmängden. I växthuset är det viktigt att lufta ordentligt för att undvika spruckna frukter orsakade av stora temperaturväxlingar mellan dag- och nattemperatur.

Använd hela skörden

Ett rikt tomatår kan ge överflöd, men det finns många sätt att ta tillvara på allt:

  • Gör tomatmarmelad – både röd och grön.
  • Syltade tomater är en annan klassiker.
  • Egen tomatpuré är lätt att göra och praktisk att ha i frysen.
  • Panera och stek skivade gröna tomater - en smakrik delikatess.

Att odla tomater är inte bara givande under sommaren. Med rätt hantering när du skördar tomater på hösten kan du njuta av hemodlade tomater långt in på vintern – ibland ända till våren.