Experten tipsar

Bli fåglarnas bäste vän - locka fåglarna till fågelbordet

Småfåglar i trädgården gör nytta genom att äta skadeinsekter. Hösten och vintern kan vara en tuff period för våra stannfåglar så varför inte ge dem en hjälpande hand? Läs mer om hur du kan hjälpa fåglarna vid fågelbordet med extra fågelmat.

Börja tidigt på säsongen och tänk gärna till en gång extra när du väljer fågelmat. Joakim Malmberg i Blomsterlandets Lidingöbutik kommer här med några tips.

- Det går utmärkt att mata fåglar året runt, men det är bra att variera fågelmaten något. På sommaren är det klokt att låta bli de feta frösorterna eftersom fåglarna vid den här tiden på året flyger efter insekter. Risken är annars att fåglarna vänjer sig vid att få det serverat och kanske inte lär sina ungar att hitta annan mat, säger Joakim.

Det är också viktigt att hålla rent för fåglarna vid fågelbordet eller fågelmataren för att minska smittrisken för fåglarna.

- Om det är för smutsigt runt fågelbordet - för mycket fågelbajs helt enkelt – finns det risk för att det sprids smitta. Om det är för skräpigt med mycket skalrester och liknande finns också risk för att du lockar dit råttor. Jag tycker att man ska ha som vana att hålla rent året runt, men det är extra viktigt på sommaren när det är varmt.

Joakims intresse för fåglar tog fart ordentligt för några år sedan när han skaffade lantställe.

- Jag har alltid varit intresserad av djur och natur, men det är något extra att kunna få se naturen komma så nära inpå.

Varför ska man ge fågelmat?

- På vintern är det knapert med mat för fåglarna i naturen så bara det är skäl nog, kan jag tycka. De behöver få i sig fett. Men sedan är det ju så att ha småfåglar i trädgården på sommaren är också bra då de äter skadedjur som bladlöss och larver. Genom att mata fåglarna en stor del av året är chansen stor att de vill hålla till i just din trädgård.

Det finns lite olika uppfattningar om vad man ska mata med för att locka vissa fåglar. Men man kan säga att genom att erbjuda en bred buffé med olika sorters fågelmat kan du också locka till dig ett bredare spektrum av fåglar.

- Solrosfrö och hampfrö brukar vara bra för att locka småfåglar. Osaltade jordnötter är inte heller dumt att erbjuda. För att det inte ska bli så skräpigt kan man använda skalade solrosfröer eller andra fröblandningar utan skal.

På vintern behöver man ge fett till fåglar, det hjälper dem att hålla värmen. Förutom feta fröer, som solrosfrön, och talgbollar går det också bra att komplettera fågelmaten med sådant som blivit över där hemma, men tänk då på att fågelmat inte bör innehålla salt eller vara mögligt.

- Fettsvål kan du fästa på en trädstam med hjälp av buntband så att inte råttorna kommer åt. Kokosfett kan man också servera, och varför inte göra egna talgbollar om man inte vill köpa färdiga?

Tänk gärna på att placera fågelmaten nära buskage som kan ge småfåglarna skydd mot rovfåglar och andra fiender. Men se då helst till att det är fri sikt vid marken, för annars kan buskarna istället bli ett gömställe för katter som kan lurpassa på småfåglarna. Ett skäl till att hänga upp maten snarare än att låta den ligga på marken är att det annars finns risk att fåglarna både bajsar och går omkring i maten.

På vintern kan småfåglarna ofta lösa behovet av att dricka vatten genom att få i sig smältande is, men ibland kan vintern vara riktigt torr och de behöver ju både dricka och att göra rent fjädrarna året om. Så det skadar inte att även låta vatten eller fågelbad ingå i buffén vi erbjuder dem.

Se till att vattnet bara är omrking ett par centimeter djupt. För att undvika att det fryser kan du värma vattnet så att det är ljummet när du stället ut det, och byta det regelbundet.

Rengör fågelmataren på bästa sätt – Joakim tipsar

Det är bra att göra rent dina fågelmatare och fågelbord ett par gånger i månaden under perioder som du lägger ut fågelmat.

  • Använd varmt vatten och såpa eller diskmedel.
  • Rengör helst utomhus med redskap som används särskilt för detta ändamål. Det finns de som förespråkar att även använda desinfektionsmedel, för säkerhets skull.
  • Tänk på den egna handhygienen. Tvätta händerna noga när du gjort rent eller fyllt på foder.
  • Rengör inte redskap eller annan fågelutrustning i köket eller där det riskerar att komma i kontakt med livsmedel.

Vilka fåglar vill du locka till din trädgård?

Variera fågelmaten för att locka dina favoriter. Köp din fågelmat online, hampfrö, talgbollar och vildfågelmix.

Hampfrö

Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

Solrosfrö

Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka

Havre, brödbitar

Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö

Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

Jordnötter, osaltade

De flesta mesar, nötväcka och siskor

Talg, ister, späck, kokosfett

Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes

Hasselnötter

Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär

Olika trastar, sidensvans

Källa för lista på fåglar och fågelmat: Naturskyddsföreningen