Tips på mat för vinterns fåglar

Fyll fågelbordet med mat för vinterns fåglar som t.ex blandade frön, nötter och talgbollar så kommer flera olika sorters fåglar komma på besök till din trädgård.

När ska man börja mata fåglarna?

Hösten och vintern är en tuff period för våra stannfåglar, men du kan hjälpa till genom att mata fåglarna när det är som kallast.
Vad äter fåglarna på vintern? Vad fåglarna behöver är energi - och det i så energität form som möjligt. Skippa därför brödskalkarna när du ska mata fåglar och fyll istället fågelbordet med frön, nötter och fett i form av till exempel talgbollar. Sen för att inte bara mata småfåglar kan du komplettera med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika sorters fåglar till din trädgård.

Att mata fåglarna lönar sig

Att ge mat för vinterns fåglar kan ge mer än bara underhållning utanför. Fåglarna kommer att hjälpa dig med bekämpningen av bladlöss och annan ohyra när sommaren återvänder. Talgoxar och blåmesar är till exempel formidabla bladlöss-slukare på sommaren, men de behöver din hjälp för att klara sig genom vintern.

När du ska mata fåglar i din trädgård kan du lägga äpplen till koltrastarna och sidensvansarna direkt på marken, men frön och nötter bör läggas på ett fågelbord för att minska risk för att skadedjur som möss dras till platsen. Det är också ett sätt att minska risken för att fåglarna smittar varandra med sjukdomar.

De flesta moderna fågelbord är inte helt öppna, utan har någon form av ”hus” eller behållare för fröerna/nötterna, och enbart en smal kant där fröna trillar ut och där småfåglarna kan sitta. Detta minskar risken för att de ska förorena i maten och det blir lättare att hålla rent i fågelbordet.

Andra typer av fågelmatare som blivit mycket populära att de olika slags frömatare i form av rör som fylls med frön eller nötter. Där sitter fågeln utanpå gallret och hackar i sig maten. Detta är ett mycket hygieniskt sätt att mata fåglarna på.

Talgbollar kan du hänga upp i ett träd eller en krok, de innehåller mycket energi och är bra att mata fåglar med. Det finns också behållare för talgbollar som minskar risken för att olika kråkfåglar ska sno åt sig maten.

Så, när ska man börja mata fåglarna? Man bör vänta med att mata fåglarna på hösten tills flyttfåglarna har gett sig av söderut, detta för att inte ”lura” dem att stanna längre än nödvändigt. När du väl börjat lägga ut mat, kan du fortsätta hela vintern om du vill. Men fåglarna tar inte skada av om du slutar eller glömmer fylla på någon dag, de hittar snabbt nya matställen i närheten.

Köp hem rejäla säckar med frön och nötter så att du kan fylla på fågelbordet ofta – ibland kanske det behövs både en och två gånger per dag. De stora säckarna är också mer prisvärda, i våra butiker brukar du kunna hitta säckar med solrosfrön upp till 20 kg.

Lista på olika fåglars favoritmat