Guide

Hemmagjord fågelmat – så här kan du göra egen fågelmat

Hjälp småfåglarna att hitta mat under årets kalla månader och vad passar då bättre än att göra egen fågelmat?

Med olika formar, som muffinsformar, kakformar eller små krukor och koppar skapar du personlig fågelmat, som exempelvis en mesklocka. Denna blir också rolig dekoration till trädgårdens buskar och träd som på hösten tappat sina blad. Fäster du bara ett snöre i smeten så att du kan hänga upp din egen fågelmat, kan du nästan använda vilken form du vill. Låt fantasin flöda. Lycka till!

Steg 1:

Trä snöret genom krukans hål och knyt en knut i ena änden av snöret. Gör sedan en ögla i andra änden av snöret för upphängning.

Steg 2:

Hacka eventuellt stora nötter och klipp den torkade frukten i mindre bitar.

Steg 3:

Häll alltsammans i en skål och blanda med kokosoljan.

Steg 4:

Ta en slickepott och lägg över blandningen i lerkrukan, eller den form du valt att använda.

Steg 5:

Häng din färdiga hemmagjorda fågelmat i någon av trädgårdens buskar eller träd och invänta fåglarnas besök. Kommer du på fler roliga former att gjuta? Det är enkelt att göra egen fågelmat!

Läs mer om att mata fåglarna

Experten tipsarBli fåglarnas bäste vän - locka fåglarna till fågelbordet

Småfåglar i trädgården gör nytta genom att äta skadeinsekter. Hösten och vintern kan vara en tuff period för våra stannfåglar så varför inte ge dem en hjälpande hand? Läs mer om hur du kan hjälpa fåglarna vid fågelbordet med extra fågelmat.

GuideFina fågelmatare för småfåglar - pynta din egen fågelmatare

Dekorera och pyssla med fågelmatare för småfåglar i metall. Duka upp en smarrig måltid till fåglarna och få underhållning utanför fönstret hela vintern. Se tips nedan på hur du kan göra egen fågelmatare.

Tips på mat för vinterns fåglar

Fyll fågelbordet med mat för vinterns fåglar som t.ex blandade frön, nötter och talgbollar så kommer flera olika sorters fåglar komma på besök till din trädgård.