Änglapelargoner

Den söta änglapelargonen är unik i sin form och är ett resultat av ett ständigt arbete med att korsa pelargoner. Lättskött och färgglad, precis som en pelargon ska vara.

England har alltid varit, och är fortfarande, det stora änglapelargonlandet med flera förädlare och många samlare.

Växtsättet är runt och buskigt, grenarna förvedas fort. Bladen är små, mellangröna, krusiga, lite sträva och rätt styva.
 Blommorna har fem kronblad, de två översta är ofta lite större och vackert mönstrade, de tre nedre är smala och ibland ådrade. Blommorna är små men kommer i stor mängd.

Sorterna är många, nya kommer varje år, men det är ett arbete som börjar långt innan pelargonerna når våra butiker.

En ny sort är redan gammal

Odlaren prövar varje år nya sorter. Han får plantor från förädlare, han fröförädlar själv av eget plantmaterial. Han odlar fram plantorna till fullvärdiga växter, han studerar och kristiserar. Han väljer ut och han ratar, bara de allra bästa får gå vidare. Av 30 sorter blir kanske 5 kvar, som antingen odlas direkt vidare eller ingår i hans omfattande korsningsarbete.

I maj månad bestämmer man sig för vilka som ska bli föräldraplantor. Man korsbefruktar och samlar sedan in frö på sensommaren, rensar det och sår i oktober. Till våren blommar de små plantorna och nu ska det väljas! 
Man ser till hur sorten växer, om den är frisk och vital, hur blommorna ser ut och väljer ut de vackraste och finaste. Så håller man på tills man är helt nöjd och i regel samarbetar odlaren med duktiga biologer och vetenskapsmän.
 En fröplanta som kommer ut till kunden som ”ny” är alltså redan 4-5 år gammal.

Blommorna

Blommorna på änglapelargoner är underbart vackra. De är romantiska och väcker nostalgiska känslor hos många av oss. Hör bara här: ’Dannebrog’ är naturligtvis röd-vit. Kronbladen är lika stora, vita och med en röd fläck på varje. 
’Spansk Rød’ är klarröd med mitten målad i vitt med ojämna penseldrag. Bedårande! ’Black Night’ har mörkt magentaröda blommor med ojämn, vit mitt. Blyga och söta. PLUTO har vinröda blommor som är strimmigt vita mot centrum, man tänker på penséer.

I gruppen ingår fler sorter, av vilka de flesta är vit-ros-vinröda-purpurfärgade i olika konstellationer. Alla lika bedårande vackra.

Att sköta änglapelargoner

De änglapelargoner du köper tidigt på året ställer du i ljusaste fönstret – skona dem från stark sol och elementvärme. Vattna så att jorden hålles lätt och jämnt fuktig och häll svag dos av Blomsterlandets pelargonnäring i vattnet.


När värmen kommer planterar du ut växterna i stor kruka – ensamma, blandade eller tillsammans med andra växter. Blomsterlandets pelargonjord passar bra och vill du växterna riktigt väl kan du blanda i lite lecakulor, som håller jorden luftig och lucker.


Ställ krukorna ljust, soligt och gärna skyddat mot vind och regn så håller de sig fräscha och oskadda. 
Var flitig med att plocka bort visset. 
Vi betraktar änglapelargonerna som ettåriga, men entusiasterna tar in dem till hösten. Man ställer dem ljust, svalt och vattnar sparsamt med rent vatten, utan näring. Till våren beskär de plantorna och väntar på ny grönska och blomning.

Änglapelargon 'Mosquitaway Eva'