Engelsk pelargon – solälskande glädjespridare

Gör vackert i de soligaste fönstren genom att ställa in engelska pelargoner. Den är en riktig glädjespridare med nätta blommor i stora klasar.

Blomklasarna är stora och jämförs därför ibland med blommorna hos azalea och petunia. Blomfärgen varierar från vitt till nyanser av rosa, laxrosa, rött och mörkt purpur. Många av de engelska pelargonerna har tvåfärgade blommor och alla är bedårande. Vanligen är blommorna enkla men det finns sorter med dubbla blommor, och andra med fransiga eller krusiga kronblad. Tack vare mångfalden är det svårt att motstå dessa vackra pelargoner som sprider en riktig ”måbra” känsla som gör att man bara vill ha dem i sin närhet. Alla kan hitta sin favorit.

Bladen hos engelsk pelargon kan skifta från mörkt gröna till ljust gröna, nästan limefärgade, beroende på sort och många har en väldigt behaglig typisk pelargondoft.

Tidigare innebar begreppet Engelska pelargoner just pelargoner som var importerade från England. Man kallade dem också för storblommiga- fantasi- eller drottningpelargoner.

I England går kategorin under namnet Kungliga pelargoner. Engelska pelargoner startar ofta året och finns i handeln redan i januari månad, när ljuset fortfarande är svagt.

Skötsel

För dessa växter finns bara en plats – i det ljusaste fönstret. Vattna rikligt och låt jorden torka upp lätt mellan gångerna men se till att den inte torkar ut. När väl blomningen är över kan du fortsätta att vattna med en svag dos näring i vattnet. När all risk för frost är över kan du plantera ut den.

Till hösten tar du in den innan frosten kommer och övervintrar den helst ljust och svalt. Till våren planterar du om pelargonen och beskär den. För att få engelsk pelargon att blomma om krävs en ljus och sval vinterförvaring. Temperaturen får då gärna gå ner till 10-12 grader.