8 blommande krukväxter som ger vårkänsla!

Så här års längtar vi efter ljuset och våren. Vi har samlat 8 blommande krukväxter som släpper in färg i ditt hem.

Engelsk pelargon, Pelargonium x domesticum

Solälskande glädjespridare. Placera den i ditt ljusaste fönster, tål även full sol. Svag dos näring i vattnet varje vecka. Den engelska pelargonen hittar du i våra butiker tidigt på säsongen, i januari och februari. 

Jordviva.

Jordviva, Primula vulgaris

Vårens budbärare! Trivs i ett soligt läge, ej direkt över ett element, placera den hellre svalt. Den går också att ha utomhus så länge temperaturen är över nollan. Håll jorden lätt fuktig, övervattna inte. Svag dos näring i vattnet varannan vecka

Kan planteras utomhus på våren när temperaturen tillåter. Då brukar den kunna blomma nästkommande år redan i april om förhållandena är gynnsamma.

Våreld och krysantemum.

Krysantemum, Chrysanthemum x morifolium

Finns i många olika färgnyanser, från gult, orange och rött, till rosa och lila toner. Blommorna kan vara enkla eller dubbla. Krysantemum är tålig och lättskött.

Vill helst stå ljust, men klarar även att stå en bit in i rummet. Håll jorden lätt fuktig men inte blöt. Näring i vattnet varannan vecka.

Våreld, Kalanchoe blossfeldiana-gruppen

Söt, tålig växt som blommar länge. Kalanchoe är en fetbladig växt, en suckulent, som kan lagra vatten i bladen och klarar därför vårt lite torra inomhusklimat väldigt bra. Blommorna kan ha flera olika färger, vitt, gult, orange, rött och rosa. 

Den vill gärna stå i ett ljust läge, men kan även stå en bit in i rummet. Vattnas regelbundet, kan torka ut mellan vattningarna, tål ej att stå blöt eller med vatten kvar på fatet eller i ytterkrukan. Näring i vattnet varannan vecka.

Saintpaulia.
Krokus, iris och pärlhyacint.

Saintpaulia, Saintpaulia ionantha

En lättskött klassiker som finns i många färger.

Kan under sommartid stå i ett norrfönster men gärna i ett söderfönster under vintern, då behöver den mer ljus. Låt vattnet torka upp mellan vattningarna. Vattna med ljummet vatten och undvik vattenstänk på bladen. Näring i vattnet varje vecka vår till höst.

Vårlökar

När vi pratar om vårlökar menar vi de första små lökväxterna som som tittar fram på våren, som vi vanligtvis kanske har  ute i våra trädgårdar. Blommor som krokus, pärlhyacint och iris kan du också hitta inkrukade och framdrivna för att blomma inomhus tidigt på vårkanten. En härlig försmak på vad som tittar fram utomhus när solens värme börjar väcka trädgården.

En sval placering av dina lökväxter i kruka förlänger blomningen. Lökarna går att plantera ut i rabatten när frosten är förbi. Vattna så att jorden hålls jämnt fuktig, ej blöt, och vattna bredvid själva löken. Ingen näring behövs.

Fönsterazalea.
Murklocka.

Fönsterazalea, Rhododendron simsii

En fantastiskt växt man aldrig tröttnar på, överfylld med blommor. Man kan dela in fönsterazalean i vår- elelr höstblommande sorter, och de vårblommande kräver en kylperiod för att komma igång med sin blomning.

Fönsterazalean trivs på en ljus plats. Ha som vana att ge växten 1 dl vatten/dag på jorden eller i ytterkrukan, mer om jorden är helt torr. Vattna aldrig på våt jord. Azalean är känslig för att torka och kan snabbt se lite ledsen ut om den blivit för torr. Näringsvattna en gång per vecka från vår till höst.

Murklocka, Campanula portenschlagiana

Söt växt som blommar flitigt, och som du också kan plantera ut i kruka, balkonglåda eller rabatten när risken för frost är över. Murklockan finns som blå eller vit. 

Inomhus trivs murklockan bäst i ett ljust läge, men undvik den starkaste solen. Håll jorden lätt fuktig, ej blöt. Näringsvattna en gång i veckan från vår till höst.