Pelargon KATHY ’13

Sorten KATHY ’13 utsågs välförtjänt till årets pelargon 2014. Den lyser upp med en fantastisk färgsättning i blommorna och ett bladverk med härlig mörkgrön växtkraft.

Vetenskapligt namn: Pelargonium x hortorum KATHY ’13

KATHY ’13 hör till gruppen zonalpelargon, den kanske största bland alla pelargongrupper. Zonalpelargonen utmärker sig med sitt kraftiga växtsätt och med sina grova grenar. Bladen känns klibbiga av eteriska oljor, som avsöndras och luktar gott vid beröring.

Hos de ursprungliga arterna har i regel de två övre kronbladen en annan färg än de tre nedre, så är inte fallet med sorten KATHY ’13 där blommorna har en djupt rosa mitt som övergår i ljusrosa, nästan vita kanter. Andra moderna sorter kan nästan se ut hur som helst med strimmor, streck, fläckar, stänk eller vara tvåfärgade på annat sätt. Det finns inga gränser för variationerna.

De nyare sorterna zonalpelargoner är grova i växten och väl förgrenade.

De håller sig i regel låga och kompakta, och de har ett frodigt bladverk. De blommar under lång period och blommorna på de flesta sorterna är mycket hållbara. Ge din pelargon extra näring och pelargonjord för allra bästa resultat.

Den passar likabra på förnsterbrädan som utomhus sommartid. Det är en perfekt blomma för balkongen eller vid entrén och blommar som mest i ett soligt, skyddat läge.

Bild: Blomsterfrämjandet