Jordgubbe 'Luckyberry'

Fragaria x ananassa

Remonterande, tidig sort som ger medelstora, röda bär med söt smak. Bildar unika, långa revor som går att spaljera. Frisk sort. Ger bäst skörd i soligt läge.
Mycket tidig, remonterande och produktiv sort med konformade, medelstora bär. Smaken är god och söt. Sorten blommar med vita blommor och bildar massor av långa revor, som ibland kan hinna blomma och bilda frukt. De långa revorna kan bli upp till 100-120 cm på en säsong och passar utmärkt att bindas upp på en spaljé. De C-vitaminrika bären är jättegoda att äta som dom är eller att används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk.

Jordgubbssorten 'Luckyberry' är inte bara en nyttoväxt utan även en prydnadsväxt. Sorten är som finast i en hög kruka på spaljé eller hängandes i en stor ampel. Sorten introducerades 2019 av Christoph Marken Baumschule.

Utvecklas bäst i sol på näringsrik, väldränerad, mullrik och gärna kalkfattig jord. Undvik blöta jordar. Plantera jordgubbarna i rader med 20-30 cm avstånd och 50-60 cm mellan raderna. Vid odling i pallkrage kan plantorna planteras något tätare. Håll jorden ogräsfri och täck gärna med halm, bark eller ett tunt lager gräsklipp. Gödsla med kompost och kogödsel vid nyplantering och gödsla alltid efter skörd för att undvika att näringen bara går till bladmassa. Plantorna vill ha jämn vattning framförallt under bärsäsongen. Täck plantorna med fiberduk för tidigare skörd. Ta bort väven när blommorna syns. Använd bärnät som skydd mot hungriga fåglar.

Jordgubbar börjar ge bra skörd året efter plantering och efter 4-5 år bör man föryngra plantorna. Spara alltid några revplantor för att föryngra beståndet. Resterande revor ska hållas efter då de stjäl näring från moderplantorna.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
25 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Hönsgödsel, Naturgödsel
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till marknivå
Beskärningstid:
På våren
Mognadstid:
Juni, Juli, Augusti, September
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt