Alpklematis

Clematis alpina

En mycket härdig klematis med hängande, klockformade blommor som på hösten får vackra, silvervita fröställningar. Trivs i både soliga och skuggiga lägen.
Härdig klematis med klängande växtsätt. Tidigblommande sort som får vackra klockformade blommor i blåviolett följt av dekorativa, silvervita fröställningar.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga planterad i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Sorten klarar även skuggig placering. Lämplig vid pergola, spaljé, vägg, som trädklättrare eller marktäckare i slänter.

Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Plantera gärna perenner nertill, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Dessutom är det estetiskt vackert eftersom klematisen ibland kan bli gles nertill. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Beskärningsgrupp 1: Blommar på fjolårsskott och behöver generellt inte beskäras. Eventuellt kan man klippa bort döda och gamla grenar på våren, vänta i så fall till bladen slår ut. Efter några år kan en föryngringsbeskärning utföras, då beskärs plantan hårt för att få den att börja om på nytt, spara cirka 50-100 cm i höjd. Denna typ av beskärning görs strax efter avslutad blomning i juni-juli.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga
Odlingszon:
1 - 6
Jordmån:
Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 1
Beskärningstid:
Efter blomning