Prydnadsbuskar och träd

Hemligheten bakom en lummig och ombonad trädgård heter buskar och träd. Vackra, lättodlade växter som skänker grönska till trädgårdsrummets alla olika delar.

Experten tipsarSlänten - trädgårdens gömda skatt

Att ha nivåskillnader på sin tomt är vanligt. Det märker Robert Stenbom av i sitt arbete som trädgårdsmästare. Ofta får han frågor om hur man ska tänka och vilka växter som är bra att plantera i en slänt.

Vårblommande buskar och träd

Tidigt blommande buskar och små träd förstärker vårkänslan i din trädgård, och det är inte bara magnolia som blommar på bar kvist.

ReportageFormklippta buskar - gröna, njutbara favoriter

I den lummiga och gröna trädgården är första intrycket nästan lite exotiskt. Massor av spännande former. Tittar man närmare ser man att Marta Ronyai utgått från tämligen vanliga buskar – som tuja, idegran, måbär, salix, ölandstok och berberis - och formklippt dem noggrant. Blommande perenner däremot tycker hon är överskattade.

Benved - buske med många variationer

Benved är en växtgrupp, som tåls att lyftas fram. Med sin mångfald av användningsområden och vackert varierande bladverk är den utsedd till Årets höstfröjd 2022 av Stora Planteringsveckan.

Syrenbuddleja - en vacker fjärilsbuske

När syrenbuddlejan blommar på sensommaren tycks det som om hela kvarterets fjärilar samlas just där. Till vardags kallas den fjärilsbuske, syrenbuddlejan, Buddleja davidii.

GuidePlantera prydnadsträd - gör så här

Plantera träd i trädgården. Träd ger skugga och vindskydd samt skapar karaktär och blir ett underbart inslag i trädgården året om. Läs våra tips när du ska plantera träd.

Hortensia i trädgården

Hortensia, Hydrangea macrophylla, blommar på sensommaren med imponerande, färgstarka blommor. Visste du att du kan påverka blommans färg genom pH-värdet? Hortensian är en av våra mest älskade buskar i trädgården.

Vipphortensia – underbar blomning i sensommaren

Vipphortensians underbara blomställningarna lyser upp och höjer stämningen, likt lanternor under glada kvällar. Blommornas mjuka lyster är dessutom den perfekta matchen till höstperennernas färgkaskad. Vipphortensia, Hydrangea paniculata, blev därför utsedd till Årets höstfröjd 2020.

Hängsälg med söta videkissar

Ett prydnadsträd i miniformat som passar den lilla trädgården eller i kruka på balkong eller altan. Hängsälg har smala hängande grenar som på våren får söta små videkissar.

GuidePrydnadsbuskar - plantera så här

Ge din trädgård en fin inramning med hjälp av prydnadsbuskar. Det blir både insynsskydd och ger en ombonad känsla. Följ våra enkla steg för att lyckas med planteringen.

Syren - gammaldags romantik

När syrenerna slår ut är det som att startskottet för sommaren har gått. Nu kan du se fram emot månader av grönska, blomning och härliga trädgårdsdofter från din syren.

Fläder - äkta fläder

Fläder är en stor buske eller ett litet träd, som får vackra vita fläderblommor och på hösten svarta frukter. Man kan göra saft på både blommorna och bären.

Busbra buskar i trädgården - välj en bra mix

Kom ihåg prydnadsbuskarna när du skapar din trädgård. Dessa buskar i din trädgård är lättskötta, långlivade och kan användas både som praktiska marktäckare och insynsskydd.

Spirea - favoriten bland friväxande häckar

När spirean blommar - ja då är det så att man vill trycka på stoppknappen och stanna tiden för en liten stund. Den rikliga blomningen ser ut som vacker vit spets över hela busken.

Doftschersmin - inte bara för doftens skull

Den oslagbara doften är anledning nummer ett till att odla doftschersmin. Men det är inte enbart en doftväxt - det är också mycket vacker och lättodlad prydnadsbuske för hela landet.

Bambu - skötselråd

Den vänligt prasslande bambun som rör sig fint i vinden, är både lättodlad och vacker. Det är inte konstigt att bambu har blivit så populär i svenska trädgårdar i södra och mellersta Sverige. Här kan du få tips om allt från Bergbambu, Bissetbambu, bambubuskar och bambuträd.

Magnolia - blommar på bar kvist

Med en magnolia för du in romantik och drömmar i din trädgård, men också ett stycke växthistoria. Denna urgamla planta från dinosauriernas tid blommar under våren på bar kvist.

Rododendron - plantera så här

Du som vill ha en buske med fantastisk blomning även i lite skuggigare läge och som dessutom är vacker året om ska snegla på rododendron. Följ våra steg för steg för en lyckad plantering.

Rhododendron - pärlan som skiner i skuggan

Du som vill ha en fantastisk blomning även i lite skuggigare läge ska snegla på rhododendron, rhododendron i skugga är nämligen perfekt! Rhododendron har kommit lite i skymundan av andra buskar, men är mer än väl värd att odla.

Ginkgo biloba - världens äldsta tempelträd

Ginkgoträd, även kallat kinesiskt tempelträd sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden.

Buskar som pryder sin plats

Prydnadsbuske. Innebörden av ordet känns fullt begriplig: buskar som pryder sin plats. Som väljs ut med omsorg, för just den speciella egenskap som är unik för den specifika busken.

Träd och buskar i kruka

Med träd och buskar i kruka kan du möblera på en balkong eller uteplats. Få en mera rumslig känsla med grönska som växter på höjden och breder ut sig. Få våra tips på mindre träd och buskar som passar i kruka.

Japansk lönn - vackrast av alla lönnar

De vackraste av lönnar finner du hos japansk lönn, Acer palmatum. Dessa relativt små träd, sällan över tre meter höga, har otroligt vackra blad med stor variation mellan sorterna.

Havtorn - en vitaminbomb

Havtorn är en tålig buske som inte kräver mycket skötsel och den klarar av både blåst och salt. På hösten får den nyttiga och goda orangea bär.

Forsythia - för den vackra blomningen

När forsythian blommar har våren kommit igång på allvar. Den överdådiga blomningen i lysande gyllengult är svår att missa.

Syrener - i full blom i vas

Visst kan man ta in syrenkvistar och sätta i en vas, men för att din bukett inte ska sloka finns det några små knep.

Höstträdgård - höstens färgsprakande prydnadsbuskar

Se till att din höstträdgård bjuder på en härlig färgexplosion när dagarna blir kortare och kallare. Vi tipsar om buskar som kan göra hösten till en favoritsäsong.

Visar 27 av 27 resultat