Forsythia - för den vackra blomningen

När forsythian blommar har våren kommit igång på allvar. Den överdådiga blomningen i lysande gyllengult är svår att missa.

Blommorna sitter tätt, tätt på grenarna. De sitter ibland så tätt att grenarna ser ut att vara täckta med blommor. Forsythian blommar på bar kvist. Det betyder att de gröna bladen inte slår ut förrän efter blomningen. Om man sätter den mot en varm vägg blommar den ännu tidigare.

Det är framför allt hybriderna som bjuder på en riktigt magnifik blomning. Det finns några olika arter och namnsorter. Hybridforsythia, Forsythia x intermedia, och hängforsythia, Forsythia suspensa, blir högst. De blir 2-3 meter höga. Manchurisk forsythia, Forsythia mandshurica, och forsythian ’Northern Gold’ blir betydligt lägre, bara 1-2 m höga. De flesta är härdiga till zon 4 medan hybridforsythian är lite känsligare och klarar vintrarna till zon 3.

Det kan vara fint att kombinera forsythia med andra prydnadsbuskar med en senare blomning. När forsythian blommat över står den grön resten av sommaren och gör inte så mycket väsen av sig. Då kan de andra prydnadsbuskarna ta över och dra blickarna till sig.

Forsythia x intermedia Lynnwood

Plocka in kvistar och driv i blom

Tidigt på våren, redan efter nyår, kan man ta in kvistar från trädgården och driva själv. Forsythiakvistar är vackra i vårbuketter tillsammans med tulpaner, narcisser och andra snittblommmor vi förknippar med våren. Den generösa blomningen gör att de också kan stå helt ensamma i vas.

Tar man kvistarna redan under vintern kommer knopparna är vara hårt slutna och de slår ut bättre om man regelbundet duschar dem. I blomsterhandeln kan man köpa kvistar i blom, men att kunna driva egna kvistar är en del av charmen. Köper man kvistar håller de sig bättre om man skär bort de nedersta 5 cm och sedan försöker göra ett långt diagonalt snitt. Sätt dem sedan i varmt vatten. Då suger de bättre.

Beskärning och gallring

Forsythian brukar med tiden bli stor och kraftig så det märks knappast om man ”skördar” några kvistar på vårvintern. Dessutom mår busken bara bra av att gallras genom att man tar bort de äldsta grenarna allt eftersom. Det är nämligen de tvååriga grenarna som blommar rikast. På så sätt föryngrar man busken och den kommer att fortsätta blomma lika rikligt varje vår. Bästa tiden att gallra är på vårvintern.

Forsythian hör till samma växtfamilj som syren, liguster, jasmin och olivträd. Av alla buskar i den familjen är det forsythian som blommar tidigast på våren. Den har fått sitt namn efter en skotsk trädgårdsmästare som hette W. Forsyth.