Ginkgo biloba - världens äldsta tempelträd

Ginkgoträd, även kallat kinesiskt tempelträd sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden.

Ginkgo är ett mycket sällsynt och unikt tempelträd med en uråldrig historia. Redan vid dinosauriernas tid fanns flera olika ginkgo-arter, men den enda nu levande arten bland ginkgoväxterna är trädet Ginkgo biloba.

Kinesiskt tempelträd

Telmeplträdet är ett lövfällande barrträd. Bladen på ginkoträdet liknar vid närmare granskning flera tunna barr, som vuxit ihop och bildat solfjäderformade blad. De är ljust gröna och får en lysande, vacker färg på hösten innan de faller av. Ginkgo skapar en japansk stämning i trädgården genom sina blad och växtform.

Ginkgo biloba är vanligt som gatuträd i till exempel Tokyo och New York. Förmodligen för att det klarar stadsluften bra, men också för att det är robust och långlivat. Även i Sverige finns ginkgoträd planterat i stadsmiljö, de mest kända är ginkgoallén i Trelleborg och i Stockholms innerstad.

Så sköter du ditt tempelträd

Plantera Ginkgoträdet i sol eller halvskugga, helst något skyddat och i näringsrik, väldränerad jord, som inte torkar ut. Ginkgo räknas som härdig i zon 1-2. Ginkgo biloba träd kan bli stora, ca 10-15 meter, men det tål beskärning mycket bra och kan formklippas. Ginkgo biloba ‘Mariken’, som ibland finns i våra butiker och online är en svagväxande sort som passar bra i mindre trädgårdar.

Ginkgo biloba träd är en beställningsvara. Kontakta din butik eller vår kundservice online för mer information.

Läs mer

GuidePlantera prydnadsträd - gör så här

Plantera träd i trädgården. Träd ger skugga och vindskydd samt skapar karaktär och blir ett underbart inslag i trädgården året om. Läs våra tips när du ska plantera träd.

Magnolia - blommar på bar kvist

Med en magnolia för du in romantik och drömmar i din trädgård, men också ett stycke växthistoria. Denna urgamla planta från dinosauriernas tid blommar under våren på bar kvist.

Träd och buskar i kruka

Med träd och buskar i kruka kan du möblera på en balkong eller uteplats. Få en mera rumslig känsla med grönska som växter på höjden och breder ut sig. Få våra tips på mindre träd och buskar som passar i kruka.