Ginkgo biloba - världens äldsta tempelträd

Ginkgoträd, även kallat kinesiskt tempelträd sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden.

Ginkgo är ett mycket sällsynt och unikt tempelträd med en uråldrig historia. Redan vid dinosauriernas tid fanns flera olika ginkgo-arter, men den enda nu levande arten bland ginkgoväxterna är trädet Ginkgo biloba.

Kinesiskt tempelträd

Telmeplträdet är ett lövfällande barrträd. Bladen på ginkoträdet liknar vid närmare granskning flera tunna barr, som vuxit ihop och bildat solfjäderformade blad. De är ljust gröna och får en lysande, vacker färg på hösten innan de faller av. Ginkgo skapar en japansk stämning i trädgården genom sina blad och växtform.

Ginkgo biloba är vanligt som gatuträd i till exempel Tokyo och New York. Förmodligen för att det klarar stadsluften bra, men också för att det är robust och långlivat. Även i Sverige finns ginkgoträd planterat i stadsmiljö, de mest kända är ginkgoallén i Trelleborg och i Stockholms innerstad.

Så sköter du ditt tempelträd

Plantera Ginkgoträdet i sol eller halvskugga, helst något skyddat och i näringsrik, väldränerad jord, som inte torkar ut. Ginkgo räknas som härdig i zon 1-2. Ginkgo biloba träd kan bli stora, ca 10-15 meter, men det tål beskärning mycket bra och kan formklippas. Ginkgo biloba ‘Mariken’, som ibland finns i våra butiker och online är en svagväxande sort som passar bra i mindre trädgårdar.

Ginkgo biloba träd är en beställningsvara. Kontakta din butik eller vår kundservice online för mer information.