Ginkgo - världens äldsta träd

Ginkgo biloba, även kallat kinesiskt tempelträd sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden.

Ginkgo är ett mycket sällsynt och unikt träd med en uråldrig historia. Redan vid dinosauriernas tid fanns flera olika ginkgo-arter, men den enda nu levande arten bland ginkgoväxterna är Ginkgo biloba.

Ginkgo är ett lövfällande barrträd. Bladen liknar vid närmare granskning flera tunna barr, som vuxit ihop och bildat solfjäderformade blad. De är ljust gröna och får en lysande, vacker färg på hösten innan de faller av. Ginkgo skapar en japansk stämning i trädgården genom sina blad och växtform.

Ginkgo biloba är vanligt som gatuträd i till exempel Japan och New York. Förmodligen för att det klarar stadsluften bra, men också för att det är robust och långlivat. Även i Sverige finns ginkgoträd planterat i stadsmiljö, de mest kända är ginkgoallén i Trelleborg och i Stockholms innerstad.

Så sköter du din Ginkgo

Plantera trädet i sol eller halvskugga, helst något skyddat och i näringsrik, väldränerad jord, som inte torkar ut. Ginkgo räknas som härdig i zon 1-2. Ginkgo kan bli stora träd, ca 10-15 meter, men det tål beskärning mycket bra och kan formklippas. Ginkgo biloba ‘Mariken’, som ibland finns i våra butiker och online är en svagväxande sort som passar bra i mindre trädgårdar.

Observera, Ginkgo är en beställningsvara. Kontakta din butik för information om leveranstid och prisuppgift.

Läs mer

GuidePlantera prydnadsträd - gör så här

Det finns alltid plats för ett träd. Det ger skugga och vindskydd samt skapar karaktär och blir ett underbart inslag i trädgården året om.

Magnolia - blommar på bar kvist

Med en magnolia för du in romantik och drömmar i din trädgård, men också ett stycke växthistoria. Denna urgamla planta från dinosauriernas tid blommar under våren på bar kvist.

Träd och buskar i kruka

Med träd och buskar i kruka kan man verkligen möblera på en balkong eller uteplats. Man får en mera rumslig känsla av något som växter på höjden och något som breder ut sig.