Unna dig en kryddträdgård

Kryddväxter är något av det mest lättodlade och tacksamma du kan odla. De tål mager jord och behöver inte särskilt mycket vatten - bara de får sol så är de glada. De flesta örter går dessutom utmärkt att odla i kruka. Timjan, rosmarin och salvia är klassiska fleråriga örter, medan du sår dill, persilja, basilika och koriander på nytt varje år. Lyxa till det med något extra som citronverbena eller dragon.

Timjan - fin marktäckare och i kruka

Timjan är en flerårig växt och en riktig solälskare. Den doftar underbart, och är mycket användbar i matlagningen.

Rosmarin - en favorit i matlagningen

En av de bästa och mest användbara kryddväxterna är utan tvekan rosmarin. Enklast odlar du rosmarin i en rymlig kruka som du kan flytta inomhus på vintern.

Att odla basilika

Basilika är en av våra mest användbara kryddväxter. Dessutom doftar den fantastiskt, det räcker med en lätt beröring för att den intensiva basilikadoften ska kännas i luften.

Mynta – både doft- och smakfavorit!

Här får ni veta mer om hur ni lyckas med mynta och vad ni bör tänka på.

Nio kryddor värda att odla

Vilka kryddor väljer du till vårens kryddträdgård eller pallkrage? Här får du förslag på nio favoriter bland kryddväxterna och tips på hur du använder dem i köket.

Dill – en smak av sommar

Ingen sommar utan färskpotatis och ingen färskpotatis utan dill. Kanske är dillen sommarens krydda nummer ett.

Gräslök – söt växt och vardagskrydda

En av sommarens allra bästa smaker. Gräslöken är lättodlad och du kan äta både bladen och blommorna.

Persilja - odla i kruka eller friland

Det finns två sorters bladpersilja - slätbladig och den vanligaste, den krusbladiga. Persiljan är både nyttig att äta och vacker att titta på, och den passar perfekt i sommarkrukan.

Vad använder man kryddorna till?

Prova något nytt eller kanske nya användningsområden för kryddhyllans klassiker. Låt fantasin flöda och blanda smakerna i både kryddland och matlagning.

GuideAtt odla kryddor - gör så här

Att odla kryddväxter för dofternas skull är ett skäl, att odla dem för smakens ett annat.

Torka örter och bevara sommarens smaker

Hemmaodlade färska kryddor är guld i köket, men det är nästan lika härligt att kunna använda frysta och torkade kryddor från egen odling.