Timjan - fin marktäckare och i kruka

Timjan är en flerårig växt och en riktig solälskare. Den doftar underbart, och är mycket användbar i matlagningen.

Att odla timjan är enkelt

Timjan är fin som marktäckare i soliga och torra lägen. Den passar mycket bra planterad i stenpartier, i framkanten av en rabatt eller på murar. Man kan även med fördel använda timjan som utfyllnad mellan andra växter, på liknande sätt som man ofta använder lavendel. Timjan går också utmärkt att odla i kruka, gärna tillsammans med andra kryddväxter. Varför inte ha en kruka eller balkonglåda med kryddväxter intill uteplatsen där man sitter och äter eller vid grillplatsen?

Citrontimjan

Olika typer av timjan

Det finns väldigt många olika sorters timjan. För matlagning så är det vanligast att man odlar någon slags kryddtimjan eller citrontimjan. Dessa finns dock i många olika sorter, med olika färg på blad eller olika dofter. Backtimjan eller gråtimjan odlas oftast som prydnadsväxt, även om det går bra att även använda deras blad i matlagningen.

Skötsel

Timjan har inga stora krav på jorden. Den planteras i en lätt och väldränerad jord, gärna med inblandning av sand. Växtplatsen ska vara så solig som möjligt, men halvskuggigt fungerar också. Etablerade plantor har inga problem att klara torka, men om du har nysatta plantor så får du passa lite mer med vattningen tills de rotat sig ordentligt. Klipp gärna ner plantorna något efter blomningen så blir de tätare och finare.

Odla timjan i kruka

Att odla timjan i kruka är enkelt. Välj en kruka eller annat kärl med hål i botten för bra dränening. Lägg ett par centimeter med lecakulor i botten. Fyll på med jord, därefter planterar du ner dina plantor i jorden. Blanda gärna med andra kryddväxter. Fyll upp med jord runt plantorna och vattna igenom hela krukan ordentligt. Skörda efter hand, när plantan har vuxit sig stor och kraftig.

Odla timjan i kruka eller i pallkrage, så kan du ha den nära tillhands när du lagar mat eller grillar.

Användning av timjan

  • Bladen används gärna färska. Men för att kunna spara undan för vinterns behov kan man antingen torka eller frysa in bladen.
  • Timjan är mycket användbar i matlagningen och används till bland annat soppa, sås, grytor, kött, vilt, fisk, potatis, pasta och örtte.

Att odla timjan är enkelt och skörden brukar bli mycket generös. För att inte tala om den uppfriskande känslan man får av att bara föra handen genom de fräscht doftande kvistarna när man känner sig lite trött och hängig!