Urban gardening – det nya sättet att odla!

Urban gardening är vad vi på svenska närmast kan översätta med ”stadsnära odling”. Med lite uppfinningsrikedom så går det att hitta många ytor även inne i våra städer där man kan bedriva odling av olika slag.

Urban gardening – framtidens odling?

Urban gardening är ett begrepp som vi i Sverige hörde första gången för ett tioltal år sedan, men som sedan dess har fortsatt att växa sig starkare och starkare. För många har det blivit en livsstil att odla – inte minst sådant som går att äta. Att man bor inne i städerna vill man inte låta begränsa sina möjligheter utan här kan man odla på balkonger, i fönster, på terrasser och innergårdar. Att kunna skörda sina egna grönsaker mellan vardagsbestyren är något som många vill uppleva.

Några konkreta tips för att lyckas med urban gardening

När man odlar i en urban miljö så planterar man så gott som alltid i olika typer av krukor eller andra odlingskärl. Det som är viktigt när man odlar på det sättet är dels att kärlen är tillräckligt stora och dels att man väljer en bra jord att odla i. Att välja för små krukor är nog det vanligaste misstaget. Och att man samtidigt snålar in på jorden och köper en jord av dålig kvalitet gör inte saken bättre.

När man odlar i ett kärl så blir jordvolymen begränsad och därför är det extra viktigt att jorden håller en hög kvalitet. En bra jord ska innehålla mycket näring – gärna långtidsverkande – och även hålla sig lagom fuktig så länge som möjligt. Vatten och näring blir alltid de begränsande faktorerna vid krukodling och därför är det viktigt att vara generös här.

Tänk även på att gödselvattna dina odlingar – minst en gång i veckan under sommarsäsongen. Du ska hellre gödsla ofta och lite varje gång, än mycket och sällan. Växterna kan inte ta upp så mycket näring på en och samma gång.

Om du odlar inne på fönsterbänken kan det behövas någon form av växtbelysning. Det finns idag flera olika modeller att välja mellan som är både snygga och funktionella.

Lycka till med dina odlingar och ditt intresse av urban gardening!