Halloweenfest utan plast

Halloweenfester med plastspindlar, spökgirlanger och läskiga inslag i all ära. Vi vill istället slå ett slag för en naturligt vacker och festlig bordsdekoration med inspiration från naturen på Halloweentemat.

Frossa i årstidens säsongsväxter som höstglöd, krysantemum och slideranka och ta in det du hittar från skogen eller parken. Löv i vackra färger och glänsande höstbruna kastanjer sätter pricken över i:et på din dukning. Här delar vi med oss av några tips och idéer inför helgens fester.

Välj ett färgtema

Halloween förknippar de flesta av oss med färger i orange och gula toner. Ta fasta på det och låt färgvalet styra din dukning.

Säsongens växter

Välj gärna växter i säsong. I slutet av oktober och början av november finns det gott om svenskodlade höstglöd, krysantemum, fluffiga och lättanvända sliderankor samt olika typer av prydnadsgräs. Både höstglöd och krysantemum finns i många olika nyanser av gult och orange. Titta efter Från Sverige märket när du väljer växter, det visar att de är odlade i Sverige på ett bra sätt.

Dukningstips

Både höstglöd och krysantemum blommar så rikligt att du kan använda några blommor från växten som snitt. Fint att lägga i en liten skål, sätta i en liten vas eller fästa på servetten.

Ta in vackra höstlöv och glänsande kastanjer från skogen, trädgården eller parken.

Det är inbjudande och personligt att ta ett par löv och en blomma och fästa dem runt foten på ett glas.

Dekorera glasen med blommor och blad. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
Höstglöd i sprakande orange. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Ett annat trevligt användningsområde för löv är att varva löv i olika färgnyanser i botten av en glasskål. Därefter kan en blomma sättas i ”löv-krukan”. Superfint!

Det ser charmigt ut och ger dukningen liv när lite olika växter och prydnader blandas. Ta gärna fram en skål på fot och placera utvalda växter och prydnader i den. Pumpor, gräs och en blomma kan bygga på höjden medan slideranka eller murgröna ger en fin effekt när det rinner ner över kanten.

Dekorera glaskrukor med löv. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
Låt sliderankan hänga ut över kanten. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Ett alternativ är ett stort fat där olika blommor, löv, pumpor och kastanjer får samsas. Att använda en gammal konservburk i matchande färger är aldrig fel.

Avslutningsvis kan lite löv och kastanjer strös över bordet.

Har du dahlior i trädgården som fortfarande blommar är de fina att sätta i små glasvaser. Numera finns även hösttulpaner i vissa butiker, även de gör sig utmärkt i en Halloweendukning.

Kanske finns det dahlia kvar i trädgården? Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
Vackra hösttulpaner. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Text: Blomsterfrämjandet

Bilder: Minna Mercke Schmidt och Blomsterfrämjandet