Amaryllis – exklusivt utvalda sorter

De kommer inte ur de största lökarna, de har inte de största blommorna men de är lite mer sällsynta i butikerna, och finns inte i så stort antal.

Från år till år kan det dyka upp lite olika sorters amaryllis i våra butiker. Och vissa sorter är svårare än andra att få fram i större mängde hos odlarna. Amaryllis finns både att köpa som löslök tidigt på hösten eller som inkrukade plantor lagom till advent. Ofta finns det fler sorter som löslök, där du själv får väcka löken och driva upp den i blom den lagom till jul. Här kan du läsa om hur man tar hand om en amaryllislök.

Till gruppen exklusiva amaryllis räknar vi bland andra följande:

Benfica är djupt röd, kanske den mörkaste av alla de röda sorterna. Den är extraordinär med sina sammetsmjuka, skimrande kronblad och sina stora, härliga ståndare väl synliga och med knapparna fulla av frömjöl. Det kommer två eller tre stänglar ur löken, stänglar, som bär tre eller fyra blommor på varje. Blommorna är cirka 20 cm vida och stängeln är hög och kraftig.

Candy floss.
Razzle Dazzle.
Wedding Dance.

’Candy Floss’ känns som en äkta julkaramell. Den intensivt rosa färgen är omöjlig att motstå om man är den minst gnutta romantiker. Kronbladen viker sig vackert bakåt och svalget går i limegrönt. ’Candy Floss’ imponerar också genom att också ha mycket stadiga stjälkar och ett oerhört fint bladverk.

Wedding Dance är en av de få rent vita amaryllisen. Endast djupet i blommans mitt är grönt som vore den inte riktigt färdig. Blommorna är cirka 18 cm vida och kommer i toppen av stänglar, som är ungefär 40 cm långa. Vacker proportion mellan blomstorlek och höjd. Två eller tre stänglar avlöser varandra och ungefär samtidigt med dem kommer de gröna bladen som ett komplement.

’Razzle Dazzle’ med sina enorma blommor – hela 18 centimeter stora – känns som den tagit vägen förbi konstnärsateljén. De orangeröda linjerna är vackert målade över nästan hela blomman, bara längst ut har den en helt vit kant. De nedersta kron­bladen har en extra vit linje, vilket ger ytterligare charm blomman.