Amaryllis - exklusiva

De kommer inte ur de största lökarna, de har inte de största blommorna men de är ändå magnifika, exklusiva utvalda sorter. Kanske är det färgen vi faller för, kanske blommans utseende, den kraftiga stängeln eller antalet blommor.

Till gruppen exklusiva amaryllis räknar vi bland andra följande:

’Benfica’ är djupt röd, kanske den mörkaste av alla de röda sorterna. Den är extraordinär med sina sammetsmjuka, skimrande kronblad och sina stora, härliga ståndare väl synliga och med knapparna fulla av frömjöl. Det kommer två eller tre stänglar ur löken, stänglar, som bär tre eller fyra blommor på varje. Blommorna är cirka 20 cm vida och stängeln är hög och kraftig.

Candy floss.
Razzle Dazzle.
Wedding Dance.

’Candy Floss’ känns som en äkta julkaramell. Den intensivt rosa färgen är omöjlig att motstå om man är den minst gnutta romantiker. Kronbladen viker sig vackert bakåt och svalget går i limegrönt. ’Candy Floss’ imponerar också genom att också ha mycket stadiga stjälkar och ett oerhört fint bladverk.

’Wedding Dance’ är en av de få rent vita amaryllisen. Endast djupet i blommans mitt är grönt som vore den inte riktigt färdig. Blommorna är cirka 18 cm vida och kommer i toppen av stänglar, som är ungefär 40 cm långa. Vacker proportion mellan blomstorlek och höjd. Två eller tre stänglar avlöser varandra och ungefär samtidigt med dem kommer de gröna bladen som ett komplement.

’Razzle Dazzle’ med sina enorma blommor – hela 18 centimeter stora – känns som den tagit vägen förbi konstnärsateljén. De orangeröda linjerna är vackert målade över nästan hela blomman, bara längst ut har den en helt vit kant. De nedersta kron­bladen har en extra vit linje, vilket ger ytterligare charm blomman.

Läs mer om dina julfavoriter

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få följa sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

Julstjärna – tre tips för nya arrangemang

I juletid är julstjärnan en självklar favorit för många. Här får du tre snabba tips på hur du med enkla medel ger julstjärnan ett nytt utseende.

Hyacint – allt du behöver veta!

Hyacint och dess doft är för många associerat med advent och jul. Plantera hyacinten som du vill, i kruka eller driv löken i ett glas.