Inspiration

Påskpynta med naturens vackra ting

Vill du ha alternativ till påskens ibland lite plastiga och neonfärgade färgskala? Här lyfter vi fram naturens egen skönhet och ger dig inspiration att använda det som kanske finns runt husknuten.

Gör din egen påskgrupp

Återskapa en bit av naturen genom att göra ett rede av björkris, blåbärsris och lite av fjolårets löv, grässtrån och mossa. Plantera murgröna, primula och några tulpaner eller andra lökväxter och dekorera med äggskal.
Låt den bli blickfånget på matbordet eller på annan plats i hemmet där du ofta passerar. Se hur lökväxterna vaknar till liv och så småningom slår ut.

Naturliga fjädrar till påskriset

Ett alternativ till fjädrar är plymer av hampa eller prydnadsgräs. Den vackert gyllene kulören får plymen genom att doppas i ett uppkok av gurkmeja och vatten. Passa även på att doppa viden för att få söta, gula videkissar. Fäst vipporna på ditt påskris, eller behåll hela stråna och låt dem stå i eget majestät i en vacker vas.

Dekorera kransen med vårens blommor

Det är alltid rätt att fira en högtid med en krans. Den här kransen har både färska och torkade blommor som eterneller och lökar av vitblommande pärlhyacint. Kransens stomme är en stålring som klätts med björkris, blåbärsris och eucalyptus.

Vill du ha tips om själva kransbindningen kan du kika på hur vi gjorde när vi band höstkransar. Självklart kan man använda samma stommar och ringar som då.

Blommande pynt till ris eller krans

Dekorera ovanför matbordet med en påskig takkrans och häng ägg i vackra band med tulpaner i. Gör hål i äggen och töm dem på innehållet. Bandet limmas på utsidan av skalet, se till att du låter det torka ordentligt. Fyll sedan äggen med vatten och sätt i en av vårens alla snittblommor. Hängena blir fina även i påskris eller på andra kvistar i en vas.

Äggens innehåll sparar du såklart till en god kaka eller kanske en omelett?

Ägg som bordsplacering och pynt

Använd små lerkrukor som äggkoppar och låt äggen bli vaser. Dekorera med några primula och naturliga fjädrar. Avsluta med att skriva en glad hälsning med guldpenna eller varför inte göra en fin bordsplacering?

Kvistar och ris som bordsdekoration

Släpp ramarna om hur buketter och snittblommor brukar sättas ihop. Plocka in blåbärsris, kvistar och några stabilare pinnar och gör ett blomsterarrangemang som är helt återvinningsbart. Här har vi gjort en bas av kvistar som knyts ihop med jutesnöre och där stjälkar av pärlhyacint och färgade videkvistar har stuckits ner.