Bonsaiträd - gör så här

Bonsaiodling är omgivet av historia och mystik, men våga prova att odla dina egna miniatyrträd.

Bonsai betyder fritt översatt träd i liten kruka. Det kan vara en odlingshobby som alla andra, men också en konstform. Själva tjusningen med bonsaiodling är att i liten skala ge visionen av ett fullvuxet träd.

Det är känt att man i Kina redan runt Kristi födelse odlade miniatyrlandskap av förkrympta träd, och senare även i kruka . Från 100-talet finns de beskrivna i historieböckerna.
Buddistiska munkar förde med sig konsten att odla dvärgträd till Japan och därifrån finns det bilder från 1200-talet. Från mitten av 1600-talet har bonsaiodlingen utvecklats i Japan men bara bland de rika och besuttna. Det dröjde ända in i vår tid innan bonsaiodling blev en hobby för vanligt folk.

Olika former

Vedartade växter passar bäst för bonsaiodling, det finns inte någon specifik art utan man kan välja själv. Vanligast är att man använder sig av småbladiga eller småbarriga växter för att träden ska bli så proportionerliga som möjligt.

För att forma ditt träd och hålla det litet måste du beskära grenar och nya skott. Vid beskärning har du stor nytta av en riktigt vass sax och en konkavtång, som lämnar mycket litet spår. Du behöver också tråd att linda grenarna med för att tvinga dem i en viss riktning. Det finns specialtråd för bonsai som är lätt att arbeta med.

Karmona bonsaiträd, Ehretia microphylla

Pyssel och omvårdnad

Det är lätt att falla för de färdiga bonsaiträden. De är egentligen inte färdiga utan måste tuktas och beskäras årligen för att inte förlora sin karakteristiska form.

Ställ växten ljust, men inte i stark sol och inte över direkt värme som ett element.

Håll jorden lätt fuktig – den bör inte torka ut. På sommaren kan du behöva vattna växten dagligen och dessutom duscha den då och då. En gång i veckan sänker du ner hela krukan i vatten, låter den stå 8 – 10 minuter för att sedan rinna av. Hela sommarhalvåret häller du mycket svag dos näring i vattnet med början en månads tid efter beskärningen.

Plantering

Plantera om din bonsai när hela krukan är full av rötter. En bonsai som står inomhus och under belysning växer hela året och kan behöva planteras om mer än på våren, särskilt om det är en ung planta. Plantera om din bonsai i jord som passar just det växtslaget. Man kan inte ge rådet att plantera om i bonsaijord, eftersom växterna är av olika slag. Så ta reda på vad som passar din växt bäst.

På en ung planta tar du bort ända till en tredjedel av rötterna, på en äldre bara de yttersta centimetrarna. Målet är att få en tät, kompakt rotklump.

Att börja från början

Om du skulle vilja forma ditt eget träd från början, gör du rätt i att välja en lättskött växt. Fikusar som till exempel Ficus ’Natascha’ är lätta att forma, likaså myrten och doftruta. Även Crassula ovata kan vara ett bra första träd.

Det finns böcker om bonsai på svenska, läs någon av dem och lär mer eller kontakta Svenska Bonsaisällskapet, www.bonsaisallskapet.se. Finns också flera grupper på sociala medier som kan ge inspiration och tips på hur du kommer igång.