Cyklamen Fleur en Vogue

En mycket vacker och ovanligt blommande cyklamen, blommornas form påminner om små parasoller.
En närbild där man tydligt ser växtens caylx och parasollform.

En annorlunda cyklamen

Cyclamen persicum "En Vogue Purple" är en helt unik sorts cyklamen. Innan den börjar blomma ser den ut precis vilken cyklamen som helst men när knopparna öppnar sig ser du vad som gör just denna cyklamen så speciell.

I toppen av stjälken växer en vit caylx och från den de vackra långsträckta lila kronbladen. Caylxen är så tung att blommorna inte kan hålla upp huvudet så de ser ut som små parasoll som hålls ovanför de marmorerade vita och gröna bladen.

Den blommar mellan september till december.

Livscykel

Cyklamen är en växt som kommer från området runt Medelhavet, växten har vant sig vid områdets höga temperaturer och när temperaturen stiger från april och framåt under sommaren blir dess blad gula och det går in i dvala som en liten knöl där växten förblir torr hela sommaren. När temperaturen börjar sjunka efter den varma torra sommaren och det finns mer fukt kan den börjar producera blad och sedan i slutet av hösten dyker dess blomknoppar upp.

Temperatur

Förvara den på en sval frostfri fönsterbräda, löven kommer att gulna om rummet är för varmt och temperaturen för hög – växten minns sin livscykel från dess naturliga ursprung. Om rummet blir för varmt blir cyklamen förvirrad, den tycker då att sommaren är på väg och börjar gå in i dvala. Cirka 13 grader är den bästa temperaturen för dem, helst i indirekt solljus eller i ett nord- eller öst fönster.

Näring

Ge näring varje vecka för att uppmuntra nya blad detta förhindrar också gula blad.

Vattning

Låt toppen, cirka 4-5 cm av komposten torka ut mellan vattningarna. Vattna aldrig direkt över knölen, vattna istället antingen från botten genom att ställa plantan på ett fat och låta den suga upp vatten eller från toppen nära sidorna av växtens kruka. Låt aldrig växten stå i vattnet för länge, den avskyr att vara "våt om fötterna".

Veckotillsyn

Dra av de överblommande stjälkarna och gamla gulnade löv så nära växtens knöl som möjligt för att förhindra gråmögel eller botrytis.

Tips vid köp

När du skall köpa din cyklamen, vik försiktigt undan bladen och titta i mitten av växten. Den bästa växten är den som har massor av nya blomknoppar sittandes under dessa blad.

Cyklamen persicum "En Vogue Purple" en underbart vacker planta.